Ook een stevig applaus voor de jeugdleiders en vrijwilligers die de kampen draaiende houden

Maandenlang hebben we vanuit ons kot geapplaudisseerd voor het personeel in de zorgsector. Scoutsleider Jan Verbeure vindt dat ook de jeugdleiders die een kamp organiseren een applaus verdienen.

Deze zomer zullen we ons lang herinneren als die zomer waar we als maatschappij op de proef gesteld werden. We moeten ons door een onzichtbaar virus herorganiseren op een schaal die ongezien is in lange tijd. Dat brengt vanzelfsprekend moeilijkheden met zich mee. We lopen aan tegen mislukkingen, verkeerde beslissingen en tragedies.

Maar tegelijk stellen we een ongekende veerkracht en creativiteit vast binnen onze samenleving. Mensen die broodnodige maatregelen aan hun laars lappen zijn een kleine minderheid. Mensen die solidariteit en goodwill tonen de overgrote meerderheid. 

Ook het jeugdwerk stond voor een aartsmoeilijke opdracht. Hoe kunnen we kinderen en jongeren een perspectief geven met de hete adem van dit virus in onze nek? Hoe kunnen we onze zomerkampen organiseren op een verantwoordelijke en veilige manier? Hoe kunnen we kinderen kinds laten zijn en jongeren jong?

We gingen aan tafel zitten met de hele sector, trokken samen aan één zeel en kwamen op de proppen met een weldoordacht en helder protocol voor de zomer.

(lees verder onder de foto)

Ongelooflijk verantwoordelijkheidsgevoel

Maar dat was slechts een fractie van het werk. Het echte werk is voor alle vrijwilligers die ons jeugdwerk draaiende houden. Voor alle leiders van onze lokale scoutsgroepen die deze zomer letterlijk op een veld gaan staan en daar in een mum van tijd een kampdorp opbouwen om herinneringen voor het leven te smeden.

Geen evidente opdracht, want opeens gaat het verantwoordelijkheidsgevoel, niet enkel meer over de jaarlijks terugkerende kampkwaaltjes. Dit jaar ziet onze jeugd op tegen een ongekend en ontastbaar virus. De kampen die normaliter ver weg zitten van het thuisfront, waar kinderen en jongeren ook eens tegen de muur kunnen lopen, zijn nog nooit zo bekeken gebleken.

Eenheidsleiders hebben nog nooit zo sterk schrik gevoeld. Wees maar eens het eerste kamp met een besmetting. Om dan niet alleen daarmee te maken te krijgen, maar ook meteen met de nationale pers op je terrein.

Onze jeugd is ongelooflijk en sterk. We mogen trots zijn op hen en we moeten dat van de daken schreeuwen 

We zijn momenteel halfweg de jeugdwerkzomer en ik kan alleen maar bewonderenswaardig toekijken. Naar de energie die onze leiders nog steeds uitstralen. Naar hun ongebreideld en onvoorwaardelijk enthousiasme. Naar de ongelooflijke verantwoordelijkheidszin van elke jongere die mooi in z’n kampbubbel blijft ook al zit z’n liefje, vriend of vriendin in een andere bubbel.

Het mag klaar en duidelijk gezegd worden: onze jeugd is sterk. We mogen trots zijn op hen en we moeten dát van de daken schreeuwen. We moeten ons daarop focussen en niet op de enkele misstappen die enkele jongeren begaan. Ons protocol werkt, de kampen werken en kinderen hebben de kans zich terug volledig op te laden dankzij de gigantisch stevige vrijwilligers die ons land rijk is.

Laat me meteen het goede voorbeeld geven. Aan alle leiders die deze zomer op kamp gaan of op kamp zijn geweest: een welgemeende merci en een stevig applaus! Jullie verzetten bergen werk om ook deze zomer samen verhalen te kunnen creëren. Blijf vooral verder op zoek naar avontuur en geniet!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen