Videospeler inladen...

De langstlevende Oscarwinnares Olivia de Havilland overleden op 104-jarige leeftijd

De Amerikaanse actrice Olivia de Havilland is op 104-jarige leeftijd overleden in haar slaap in haar woning in Parijs. Geen enkele Oscarwinnares werd ooit zo oud als Olivia de Havilland. Het zal niet makkelijk zijn om dat record te breken. Ze won twee keer het beeldje voor de beste vrouwelijke hoofdrol: in 1946 voor "To Each His Own" en drie jaar later voor "The Heiress". Niet voor haar vertolking van Melanie in de kaskraker "Gone with the Wind" dus.   

Olivia de Havilland zag het levenslicht in Tokio op 1 juli 1916. Haar vader was een Britse hoogleraar en zakenman, haar moeder de actrice Lilian Fontaine. In 1919 verhuisden ze naar Californië.  Olivia begon te acteren in de jaren 30, als kind speelde ze al een theaterversie van "Alice in Wonderland". Ze verscheen in 1935 voor het eerst op het witte doek.

Ze speelde vaak aan de zijde van Errol Flynn, onder meer in "The Charge of the Light Brigade" van Michael Curtiz en "The Adventures of Robin Hood" in 1939. Datzelfde jaar brak ze door als Melanie in het epos "Gone with the Wind" van George Cukor, met Clark Gable en Vivian Leigh. Het melodramatische verhaal is gesitueerd in de Amerikaanse burgeroorlog.

Twee Oscars

Voor "Gone with the Wind" kreeg ze een Oscarnominatie. Na de Tweede Wereldoorlog won ze twee Academy Awards, voor haar hoofdrollen in "To Each His Own" van Mitchell Leisen, en opnieuw voor het psychologische drama "The Heiress" van William Wyler. Ze acteerde tot in 1998, en genoot dan nog ruim 30 jaar van haar oude dag...

Andere opmerkelijke vertolkingen gaf Olivia de Havilland ten beste in "In This Our Life" van John Huston, met wie ze een korte relatie had, en in de rampenfilm "Airport '77" van Jerry Jameson. Ze rondde haar carrière in de jaren 80 af met televisiefilms, en ze bleef een veelgevraagde gast in talkshows. 

De "De Havilland Law"

In december 1944 schreef De Havilland geschiedenis met een erg belangrijk vonnis. Tien jaar nadat Bette Davis vruchteloos gepoogd had om hetzelfde te bereiken, won De Havilland een rechtszaak tegen haar Hollywood-studio, de machtige Warner Brothers, die haar contract tegen haar zin met zes maanden verlengde.

De Havilland wilde vrij zijn om projecten te kiezen die zij zelf boeiend vond. Ze haalde het in beroep, een precedent. De "De Havilland Law" is voor Hollywood wat  het Bosman-arrest is voor het Belgische voetbal.  Gevolg voor Olivia was wel dat ze twee jaar lang geen rollen meer kreeg...

Joan Fontaine

Olivia en Joan, de acterende zussen, werden rivalen, zeker toen ze elkaar vanaf de jaren 40 beconcurreerden voor dezelfde rol, en voor onderscheidingen. Joan won ook een Oscar. De ongemakkelijke relatie dateert al uit hun kindertijd. Ze zouden elkaar vaak "bitch" en ander fraais genoemd hebben maar of dat echt klopt, weten we niet. Wel is het zo dat de stokoude Olivia in 2018 een proces verloor om een aflevering van de Amerikaanse reeks "Feud" te verbieden. Die ging over de getroubleerde verhoudingen tussen actrices: de zussen De Havilland - Fontaine en Bette Davis en Joan Crawford.   

U ziet Olivia de Havilland hier onder aan de zijde van Errol Flynn in "Dodge City" uit 1937.

Bekijk hieronder ook het korte verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen