Videospeler inladen...

Eerste besmetting in Noord-Korea: "Kwaadaardig virus vanuit het zuiden", maar is het wel echt het eerste geval?

Noord-Korea heeft voor het eerst toegegeven dat er een  corona-besmetting is vastgesteld. Het zou gaan om een man die recent is teruggekeerd uit het zuiden. De grensstad Kaesong is onder lockdown geplaatst. Maar volgens experten is het zeer onwaarschijnlijk dat dit het eerste coronageval zou zijn. 

Op een crisisvergadering van het Noord-Koreaanse politbureau met de top van de partij kondigde leider Kim Jong-un aan dat de grensstad Kaesong onder volledige lockdown wordt geplaatst. Er zou een man zijn aangetroffen die wellicht besmet is met wat Kim "het kwaadaardige virus" noemde. Tegelijkertijd wordt de noodtoestand er afgekondigd.

Nog volgens Kim gaat het om een man die 3 jaar geleden naar het zuiden is gevlucht en pas onlangs - over de zwaarbewaakte grens - naar het noorden zou zijn teruggekomen. Daarmee lijkt de Noord-Koreaanse leider te suggereren dat het virus doelbewust vanuit Zuid-Korea het land is binnengesmokkeld. 

Smokkelhandel met China

Tot nu toe hield Noord-Korea vol dat het regime het corona-virus succesvol buiten had kunnen houden door de grenzen hermetisch af te sluiten. Maar in april al doken er berichten op dat de ziekte zich in de hoofdstad Pyongyang aan het verspreiden was. Ook China meldde opvallend veel besmettingen in de grensstreek. Hoewel de grens met Noord-Korea gesloten is, bestaat er een intensieve smokkelhandel tussen beide landen. 

Volgens experts is het dan ook erg onwaarschijnlijk dat er tot nu toe geen enkel geval was van Covid-19. Sommigen interpreteren dit als noodkreet, nu het land  volgens de Verenigde Naties ook geplaagd wordt door ernstige voedseltekorten. "De situatie in Noord-Korea is zo penibel dat ze zelfs het Algemeen Ziekenhuis in Pyongyang niet op tijd afkrijgen." zegt Cho Han-bum, expert aan het Korea Instituut voor Nationale Hereniging in Seoul. 

"Door te zeggen dat dit een "geïmporteerd geval" is vanuit het zuiden, kan Pyongyang nu openlijk hulp aanvaarden vanuit Zuid-Korea." Kaesong is een stad met zo'n 200.000 inwoners, net ten noorden van de zwaarbewaakte grens. Vorige maand nog blies het Noord-Koreaanse leger er een verbindingsbureau op uit protest tegen pamfletten die met ballonnen over de grens werden gestuurd. 

Meest gelezen