Liveblog - "Nood aan kleinere bubbel en homogene maatregelen voor heel het land op Veiligheidsraad", zegt Marc Van Ranst 

Woensdag 22 juli waren er meer dan 500 besmettingen, 534 om precies te zijn. Het is van begin mei geleden dat er nog zoveel besmettingen op 1 dag waren. Aan de vooravond van de Nationale Veiligheidsraad van maandag pleit viroloog Marc Van Ranst voor een kleinere bubbel en homogene maatregelen voor heel het land. In Antwerpen zal iedereen voortaan een mondmasker bij zich moeten hebben, dat moet worden opgezet op drukke plaatsen. Herbekijk hier alle updates van de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Marc Van Ranst: "Nood aan homogene maatregelen voor het hele land en kleinere sociale bubbel"

Viroloog Marc Van Ranst heeft aan de vooravond van de nieuwe Nationale Veiligheidsraad in "Het Journaal" een duidelijk pleidooi gehouden voor strengere, maar ook homogene maatregelen voor het hele land.

Hij haalt twee dingen aan op de vraag naar welke maatregelen hij de Veiligheidsraad zou aanraden om de coronacrisis aan te pakken.

"Ik ga twee dingen zeggen. Ten eerste moet de sociale bubbel kleiner worden. Onze contacten moeten duidelijk minder groot zijn dan ze nu zijn. Dat is superbelangrijk. Daarnaast moeten er maatregelen genomen worden voor het hele land, zodanig dat we zoveel mogelijk homogene maatregelen hebben. Dan is er geen verwarring over in welke provincie welke maatregelen gelden. Dat kan je niet lang volhouden. Daar moet duidelijkheid over komen", zegt Van Ranst.

Volgens Van Ranst is het niet evident om een plaatselijke lockdown te organiseren. "In Duitsland of Engeland zou dat met een stad als Antwerpen met deze cijfers al gebeurd zijn, maar daar is de situatie heel anders. Daar heb je een regio rond pakweg Leicester waar bijna niemand woont. Dat heb je hier in Vlaanderen nergens en is moeilijk om te doen. Maar op echte hotspots waar veel besmettingen zijn, moeten er misschien ingrijpendere maatregelen genomen worden", aldus Van Ranst.

Bekijk het volledige gesprek met Marc Van Ranst uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Iedereen in Antwerpen moet een masker bij zich hebben en het opzetten op drukke plaatsen

In de stad Antwerpen zal vanaf maandag iedereen boven de twaalf jaar overal en altijd een mondmasker bij zich moeten hebben. Dat meldt burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het masker zal moeten worden opgezet op drukke plaatsen, maar een verplichting om het overal te dragen komt er vooralsnog niet. Zo moet het masker niet opgezet worden als de afstandsregeling gewaarborgd blijft. 

"Het voordeel van deze verplichting om een mondmasker bij zich te hebben en te dragen, buiten de specifieke uitzonderingen, is dat de regel duidelijk is en in verhouding staat tot het maatschappelijk doel: voorkomen dat mensen op drukke plaatsen de afstandsregel niet respecteren zonder mondmasker", zegt De Wever.

"Deze regel houdt rekening met de wisselende en soms onvoorspelbare situaties op straten en pleinen zoals men die in een grootstad kan verwachten. En de regel zorgt ervoor dat er geen absurde beperkingen worden opgelegd voor plaatsen waar en momenten wanneer de afstandsregel wel perfect kan gewaarborgd worden."

Tot slot roept De Wever de Nationale Veiligheidsraad op om een soortgelijke regel federaal uit te vaardigen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

534 besmettingen op 22 juli

Het aantal corona-besmettingen is tussen 16 en 22 juli gestegen naar gemiddeld 255 per dag. In de week ervoor waren er dat nog 149.

Woensdag 22 juli
waren er meer dan 500 besmettingen, 534 om precies te zijn. Het is van begin mei geleden dat er nog zoveel besmettingen op 1 dag waren. En het is vooral de provincie Antwerpen die getroffen is met ongeveer de helft van die recordbesmetting. Alles samen zijn er in ons land nu ruim 65.700 mensen besmet geraakt met het coronavirus.

Gemiddeld worden er nu 18 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, en zijn er gemiddeld 2 overlijdens.

Marokko verbiedt verplaatsingen van en naar acht steden

De Marokkaanse autoriteiten hebben beslist om vanaf maandag alle verplaatsingen van en naar acht grote steden te verbieden. Het gaat onder meer om steden als Casablanca, Marrakech en Tanger. Reden voor het verbod is de "aanzienlijke toename" van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen.

In een gezamenlijk persbericht van de Marokkaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid wordt niet alleen gewezen op de stijging van het aantal besmettingen, maar ook op het "niet-respecteren van de preventiemaatregelen, de sociale afstand en het dragen van een mondmasker door een meerderheid van de bevolking".

Vorige week besliste Marokko om een aantal coronamaatregelen te versoepelen, maar de voorbije dagen liep het aantal besmettingen opnieuw op met recordcijfers op zaterdag (811) en zondag (633). In totaal telt Marokko nu 20.278 besmettingen en 313 doden.

Professor Steven Callens: "Inperken van bubbel is goed idee, maar er zullen nog maatregelen genomen moeten worden"

De professor infectieziekten van UZ Gent Steven Callens pleit in "Het Journaal Laat" net als verschillende van zijn collega's voor het beperken van het aantal personen in de sociale contactbubbel.

"Het coronavirus verspreidt zich wanneer er veel wisselende contacten zijn. Het terugdringen van het aantal personen in de sociale bubbel is efficiënt. Of er nu vijf of tien of vijftien mensen in de sociale bubbel mogen zitten, dat laat ik over aan de mensen die de modellen maken. Hoe minder mensen in de bubbel, hoe efficiënter", aldus Callens.

Steven Callens is ervan overtuigd dat er een pakket maatregelen moet genomen worden om de coronacrisis in te dijken. "Het zal niet een maatregel zijn waarmee we de pandemie  onder controle krijgen en uiteindelijk zullen we ook een vaccin nodig hebben. Ik vrees dat er nog veel maatregelen zullen volgen."

Callens wijst er ook op dat hij verwonderd was dat de versoepelingen van de maatregelen, zoals het openstellen van de grenzen om te reizen, de voorbije weken zo snel zijn ingevoerd.

Bekijk het gesprek met Steven Callens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ook gouverneurs uitgenodigd op Nationale Veiligheidsraad van maandag

De gouverneurs van Antwerpen en West-Vlaanderen, twee provincies die momenteel in het bijzonder getroffen worden door het virus, zijn maandag uitgenodigd op de Veiligheidsraad. Vanvond zitten de federale vicepremiers nog samen om die Veiligheidsraad voor te bereiden.

"Ik ga luisteren welke maatregelen er worden voorgesteld en ook naar voor brengen wat mijn burgemeesters willen", zegt Anne Martens, waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen. "Verschillende gemeenten hebben gevraagd om de bubbel te verkleinen naar tien personen."

Daarnaast wacht Anne Martens op een draaiboek voor ingrijpen op lokaal niveau. "Wij zouden graag objectieve instrumenten hebben, die zeggen welke maatregelen verantwoord zijn in welke situatie", zegt ze. Ook Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, ontkent niet dat ze maandag is uitgenodigd.

Aantal coronagevallen in Oostenrijks toeristenoord stijgt tot 48

Het uitgebreide testprogramma in het Oostenrijkse toeristenoord Sankt Wolfgang, waar het coronavirus opnieuw de kop heeft opgestoken, heeft tot nu toe 48 besmettingsgevallen opgeleverd. Dat hebben de autoriteiten in Linz gemeld. Van ruim honderd afgenomen monsters moet het resultaat nog binnenkomen.

De meeste geïnfecteerden zijn jonge werknemers in de toeristenbranche, maar ook zeker een vakantieganger is positief getest. De plotselinge uitbraak leidde onder meer tot snel contactonderzoek en een avondklok vanaf 23 uur. Inwoners, gasten en seizoensarbeiders werd verzocht binnen te blijven. Enkele verdachte bars, waar het virus mogelijk is verspreid onder de jongeren, werden vrijdag meteen uit voorzorg gesloten.

Chiro Waregem gaat dit jaar op kamp op eigen terreinen

De leden van "Chiro Waregem" blijven deze zomer dicht bij huis. Door de coronamaatregelen moesten ze noodgedwongen op zoek naar een andere kampplaats met voldoende ruimte. De beste oplossing bleek het eigen speelterrein. In Limburg zijn er nog enkele afdelingen die dat voorbeeld volgen, maar het is wel uitzonderlijk. Onze ploeg ging een kijkje nemen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Door stijgende coronacijfers, wordt druk op politici groot om strengere maatregelen te nemen

De topministers van de federale regering hebben vanavond overleg over welke extra maatregelen er moeten worden genomen op de Nationale Veiligheidsraad morgen.

"Ze komen vanavond wellicht nog samen voor de bespreking van het rapport van de evaluatiecel met de meest recente gegevens over de uitbraak van het coronavirus in ons land. Ze zullen bekijken welke verstrengde maatregelen er morgen moeten worden genomen", zegt Michaël Van Droogenbroek in "Het Journaal".

"Er liggen al een aantal verstrengingen op tafel zoals het verkleinen van de bubbel zoals de provincie Antwerpen aankondigde. Of dat in de rest van land ook verlaagd wordt, daar is nog onzekerheid over. Er zullen misschien ook minder mensen aanwezig mogen zijn op evenementen, maar daar zal wellicht pas morgen duidelijkheid over komen."

Bekijk het gesprek met Michaël Van Droogenbroeck uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ook Willebroek schrapt alle evenementen en voert algemene mondmaskerplicht in

De gemeente Willebroek schrapt omwille van het coronavirus net als het naburige Mechelen alle geplande evenementen tot eind augustus, inclusief buurtfeesten, eetdagen en speelstraten.

Op het hele openbaar domein van de gemeente wordt bovendien het dragen van een mondmasker verplicht, behalve tijdens het consumeren, sporten of fietsen. "De speeltijd is voorbij", zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). "Willebroek, blijf in je bubbel."

Willebroek telde de voorbije week tien nieuwe besmettingen met het virus. "Ik stel vast dat ondanks onze enorme inspanningen om de inwoners te sensibiliseren, er geen beterschap komt", zegt Bevers. "We moeten nu een stap verder gaan. Onze veiligheidsdiensten drijven de controles op en zullen streng optreden wanneer ze merken dat maatregelen niet worden nageleefd."

Meest gelezen