Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Machtsvertoon van zwarte gewapende militie in de VS - naar het voorbeeld van blanke milities

De beelden spreken tot de verbeelding: honderden in het zwart geklede en gewapende mannen, de meesten Afrikaans-Amerikaans, die door de straten van Louisville paradeerden om gerechtigheid te eisen voor een slachtoffer van politiegeweld. De Not Fucking Around Coalition (NFAC) lijkt het protest tegen racisme een nieuwe, dreigende dimensie te geven. In feite doet de militie wat meerdere milities van blanke Amerikanen, in verschillende staten, de voorbije maanden hebben gedaan. Ze zetten hun sociale en politieke grieven en eisen kracht bij met gewapend machtsvertoon.

Ze waren met een paar honderd naar Louisville afgezakt om genoegdoening te eisen voor Breonna Taylor, een jonge zwarte vrouw die was omgekomen bij een nachtelijke politie-inval in haar appartement in maart. De politie was toen op zoek naar een verdachte in een drugsdossier. Die verdachte was niet aanwezig in het appartement, maar Taylors vriend wel. Die dacht (naar hij zelf achteraf verklaarde) dat er inbrekers de woning binnendrongen en opende het vuur.  In de daarop volgende schietpartij werd Breonna fataal geraakt door politiekogels, ze stierf ter plaatse. 

Er rezen veel vragen over het politie-optreden, en voor de zwarte gemeenschap van Louisville stond het vast dat hier andermaal sprake was geweest van racistisch gemotiveerd en buitensporig politiegeweld. Eén van de drie betrokken agenten is ontslagen, de twee anderen zijn administratief overgeplaatst. Tegen geen enkele van de drie is een strafonderzoek gestart. 

Voor de leden van de Not fucking around coalition is daarmee nog geen gerechtigheid geschied. Om die boodschap duidelijk over te brengen kwamen ze naar Louisville. Maar niet al zingend, scanderend of met een vreedzame sit-in, maar door gewapend door de stad te marcheren. No fucking around: met ons valt niet te sollen. 

Michigan als model?

De zwarte militie is nog niet zo lang bekend. Ze verscheen voor het eerst in het openbaar in mei, in Brunswick in Georgia, bij een andere protestmeeting tegen racistisch geweld. Ook op 4 juli, de nationale feestdag, paradeerde ze in Georgia, om te eisen dat een monument voor de Confederatie van Zuidelijke Staten zou worden verwijderd. De zelfverklaarde leider van de groep, 'Grandmaster Jay' of John Jay Fitzgerald Johnson, is een rapper en activist uit Atlanta die zichzelf in 2016 nog even opwierp als presidentskandidaat.  

Het optreden van de militie doet wat denken aan de Black Panthers uit de jaren 1960-1970, de revolutionaire zwart-nationalistische beweging die ook geregeld gewapend in het openbaar verscheen. Maar in feite doet de NFAC nu vooral wat blanke milities haar de voorbije maanden hebben voorgedaan. In de anti-lockdown-protesten zijn gewapende milities geregeld doelbewust intimiderend naar buiten gekomen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan was op 30 april te zien in Michigan. Toen bezetten leden van de Michigan Liberty Militia de trappen en de hal van het parlementsgebouw in Lansing. Overigens kwamen er ook in Louisville, nog tijdens de mars van de NFAC, gewapende blanken op straat. Zij behoorden tot de zogenaamde Three percenters-militie en beweerden de stad te  beschermen tegen de zwarte coalitie.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Open carry

In de VS behoort dit soort milities van wapenfreaks en anti-overheids-activisten een beetje tot de cultuur en de folklore van het binnenland; doorgaans blijft het bij machtsvertoon. Het verbazende is dat zulke blanke milities nog nauwelijks verbazing wekken; Amerika is er aan gewend geraakt. Bovendien is het in zogenaamde 'open carry'-staten, zoals Kentucky en Michigan, zondermeer toegestaan om open en bloot met vuurwapens over straat te lopen. Die vrijheid willen de milities behouden en gebruiken. 

Dat er nu een zwarte militie op het toneel verschijnt die op gelijkaardige wijze wil aantonen dat het menens is, doet Amerika even schrikken. Het lijkt een nieuwe stap in de radicalisering en polarisatie van het debat rond racisme en discriminatie. In die context is de gelijktijdige aanwezigheid van twee vijandige milities in een stad als Louisville weinig geruststellend. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen