Ophef over video van feestende SP.A-voorzitter Conner Rousseau: "Trouwfeest, volgens de geldende regels georganiseerd"

Op sociale media is er ophef ontstaan over een video waarop SP.A-voorzitter Conner Rousseau al dansend op een feestje te zien is. Rousseau bevestigt aan onze redactie dat de beelden echt zijn. "Ze zijn van het trouwfeest van mijn broer, dat volgens de geldende regels georganiseerd was."

Er komen via sociale media heel wat reacties op een video waarin te zien is hoe SP.A-voorzitter Conner Rousseau op een feestje danst, op het feestje zijn Kobe Ilsen en Viktor Verhulst dj. Daarnaast zijn er ook beelden opgedoken van op een boot. Op sociale media wordt de vraag gesteld of Rousseau daarmee wel de regels rond het nieuwe coronavirus heeft gevolgd.

In een reactie aan VRT NWS laat Rousseau weten dat de beelden op het trouwfeest van zijn broer gemaakt zijn. "Het was privé, outdoor en volgens de geldende regels georganiseerd."

Later volgde nog een officiële schriftelijke reactie van de SP.A-voorzitter. "Ik ben vorig weekend, zoals vooraf aangekondigd, naar de trouw van mijn broer in Frankrijk gegaan. Alles was er georganiseerd in de buitenlucht, conform de geldende coronamaatregelen. Heel jammer dat sommigen daar meer van willen maken dan het in werkelijkheid was. Omdat ik geen risico wilde nemen en omdat ik op kampbezoek ging, heb ik me ook onmiddellijk laten testen bij terugkomst in België. Het resultaat van de test was negatief."

Wat zijn de regels rond trouwfeesten in België? 

  • Er mogen maximaal 50 gasten aanwezig zijn. 
  • Het feest mag niet plaatsvinden tussen 1 uur 's nachts en 6 uur 's ochtends
  • Dansen mag niet, enkel de openingsdans van het koppel wordt toegelaten. 
  • Gasten hoeven niet aan tafel te blijven zitten, op die manier zijn buffetten mogelijk. 
  • Verder gelden een aantal regels, die ook in de horeca van toepassing zijn, zoals de veiligheidsafstand tussen de tafels. 

Alle regels over de trouwfeesten, kan u op de site van het Crisiscentrum terugvinden. 

In Frankrijk gelden er andere maatregelen dan in België. 

Wat zijn de regels rond trouwfeesten in Frankrijk?

  • Trouwfeesten zijn opnieuw toegelaten sinds 2 juni. 
  • Het aantal gasten dat toegelaten is, is afhankelijk van de grootte van de zaal en de mogelijkheid om de veiligheidsafstand van een meter te bewaren. 
  • Voor het feest hangt het er vanaf of het gaat om een publieke plaats (waar er maximaal 10 mensen aan tafel mogen zitten en een mondmasker verplicht is bij verplaatsingen) of om een privéplaats (waar er alleen aangeraden wordt om het aantal gasten te beperken, zoveel mogelijk de afstand te bewaren).

De regels over trouwfeesten in Frankrijk zijn hier terug te vinden. 

Politiek commentator Rik Van Cauwelaert heeft op Twitter al laten weten dat hij vreest "dat de heer Conner Rousseau met een communicatieprobleem zit". "Zijn adviseurs hebben niet goed opgelet", klinkt het. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen