Onder besmette patiënten nu veel superverspreiders, Van Ranst: "Zij produceren onbewust verbluffend veel partikeltjes"

Veel patiënten die nu met het coronavirus besmet zijn, blijken ontzettend veel viruspartikels in hun lichaam te hebben. Dat blijkt uit de testresultaten. Daardoor zouden er ook veel superverspreiders kunnen rondlopen. "Als die partikeltjes  zeer veel in de neus of keel zitten, dan heb je de kans dat als die mensen hoesten of zelfs maar luid spreken anderen infecteren", legt viroloog Marc Van Ranst uit.

Ze worden "superverspreiders" genoemd, mensen die in verhouding veel meer mensen besmetten dan sommige anderen. Van Ranst duidt in "De ochtend" op Radio 1: "Het is een concept dat goed gekend is, vooral bij de ademhalingsinfectieziekten. Superverspreiders kunnen heel veel andere mensen besmetten, omdat ze gigantische hoeveelheden in de neus en keel ontwikkelen. Ze produceren veel virus. Als ze hoesten of zelfs luid spreken dan brengen ze virusdeeltjes in hun omgeving en besmetten ze anderen."  

Superverspreiders beseffen helemaal niet dat ze superbesmettelijk zijn. "Er is ook geen enkele link met het wel of niet vertonen van erge symptomen. Het kunnen evengoed mensen zijn zonder symptomen, maar die wel veel partikeltjes dragen. Ze hebben ook niet méér speeksel of snot", zegt van Ranst.

COVID-19 blijkt een speciaal geval onder de virussen. "Het is verbluffend hoe COVID-19 -meer dan andere virussen die we kennen- enorme hoeveelheden virussen produceert. Zelfs bij oudere mensen waarvan we dachten dat die droge slijmvliezen hadden en weinig virus produceerden. Wel, COVID-19 slaagt erin die hele machinerie bij hen in gang te zetten", aldus Van Ranst.  

Een superverspreider kan je traceren in de coronatests. Van Ranst: "Als je daar een staal van binnenkrijgt, zie je héél veel virus in het staal. Ik heb gevraagd om die patiënten te contacteren en te informeren. Sommige testen geven ook gewoon een ja-/nee-resultaat. Bij mensen die positief testen, zou die test moeten herhaald worden met een test die ook een kwantitatief resultaat geeft."

Een coronatest wordt afgenomen.

Het aandeel van superverspreiders is groter in deze coronagolf dan in de uitbraakgolf in maart. "We kennen de verklaring niet", tasten Van Ranst en zijn collega's in het duister.

Zitten er meer superverspreiders in Antwerpen waar COVID-19 steil in opmars is? "We krijgen nu veel stalen uit Antwerpen, maar dit kan een verkeerd beeld geven. We zien dit bij stalen uit andere provincies ook." Van Ranst hamert sowieso op een strikte quarantaine van iedereen die positief test op het coronavirus.

Videospeler inladen...

Meest gelezen