Kleinere sociale bubbel, maar ook aangepast winkelen en andere verstrengingen: dit ligt op tafel van de Veiligheidsraad

Sinds 9 uur vanmorgen zit de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen, vroeger dan gepland. Door de stijgende coronacijfers is de druk op de politici erg groot geworden om strengere maatregelen voor het hele land te nemen. Onder meer onze sociale contacten zullen mogelijk opnieuw worden ingeperkt om de tweede coronagolf af te remmen.

Kleinere bubbel

Tot nu mogen we per week 15 mensen zien bovenop de mensen met wie we onder hetzelfde dak wonen. Maar al enige tijd, zeker sinds de besmettingen fors stijgen, klagen de experts aan dat die sociale bubbel te groot is. De tweede coronagolf wordt blijkbaar voor een belangrijk deel aangestookt door (privé)-evenementen en familiefeestjes.

De Veiligheidsraad van vorige week liet de sociale bubbel nog onaangeroerd. Maar ondertussen heeft de provincie Antwerpen de sociale bubbel wél verlaagd tot 10 en ook in Kortrijk is dat de limiet geworden, niet toevallig lokale broeihaarden.

Wellicht zal de Nationale Veiligheidsraad straks voor het hele land de sociale bubbel terugbrengen naar 10 (of mogelijk nog minder) vaste sociale contacten die ook wekenlang dezelfde personen zouden moeten blijven.

Evenementen, shoppen, werk

Op dit moment mogen evenementen indoor nog met 200 deelnemers plaatsvinden, in de buitenlucht is een publiek van 400 mensen toegelaten. Het was al beslist dat het publieksaantal vanaf augustus niet zou worden opgetrokken naar respectievelijk 400 en 800, zoals eerder was voorzien. Maar nu zal de Nationale Veiligheidsraad mogelijk beslissen om evenementen in te perken.

De winkels sluiten zoals tijdens de eerste coronagolf is voor zo goed als iedereen géén optie, ook al omdat winkels niet meteen de grote besmettingsplekken zouden zijn. Maar mogelijk zal de Veiligheidsraad wel het "funshoppen" willen aanpakken en zullen de ministers bekijken of we weer alleen zullen moeten gaan winkelen.

Wellicht zal er ook een oproep zijn om opnieuw meer van thuis uit te werken. Tijdens de lockdown bij de eerste golf was thuiswerk de norm. Een meer gestroomlijnde uitgebreide mondmaskerplicht voor het hele land zou ook op de tafel van de Veiligheidsraad liggen, nu steeds meer steden en gemeenten zelf regels daarrond hebben uitgevaardigd.

Radio 2

Lokale lockdown

Ook op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad: wat met de lokale broeihaarden zoals nu in Antwerpen? Er is vorige week al een draaiboek klaargemaakt voor lokale uitbraken, met als ultieme middel: een plaatselijke lockdown. Mogelijk zal er tijdens de Veiligheidsraad inderdaad gesproken worden over een kader daarvoor, bijvoorbeeld om niet-essentiële verplaatsingen te verbieden in broeihaarden.

Het valt overigens op hoe de Franstalige liberalen de druk opvoeren op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) om strengere maatregelen te nemen in zijn stad, maatregelen die verdergaan dan wat al beslist is door de Provinciale Crisiscel Antwerpen.

Aanvankelijk zou de Nationale Veiligheidsraad pas vrijdag opnieuw bijeenkomen, maar onder druk van de slechte coronacijfers is dat dus vervroegd naar vandaag.

Zoals gewoonlijk zullen premier Sophie Wilmès (MR) en de bevoegde ministers uit haar federale regering aanwezig zijn, net als de ministers-presidenten van de deelstaatregeringen. Opvallend is dat ook de provinciegouverneurs van Antwerpen en West-Vlaanderen aanwezig zullen zijn, twee provincies waar er grote lokale broeihaarden zijn.

Dit is, wat mij betreft, de belangrijkste Veiligheidsraad sinds maart

Viroloog Marc Van Ranst

Meest gelezen