Wespenbestrijding loopt tweemaal mis in enkele uren tijd

De brandweerkorpsen in de provincie Antwerpen zijn zondagmiddag tweemaal moeten uitrukken voor een brand die was ontstaan bij de bestrijding van wespen. Rond de middag vatten een houten balk en een haag vuur aan de Hoenderhoflaan in Kapellen. Later moest ook de brandweer van de zone Rivierenland uitrukken voor een beginnende dakbrand in Nijlen.

Rond de middag vatten een houten balk en een haag vuur aan de Hoenderhoflaan in Kapellen. Daar probeerde de bewoner zelf een wespennest te bestrijden, maar dat liep dus fout.  De bewoner kon het vuur zelf nog doven, maar de brandweer van de zone Rand kwam toch nog ter plaatse om de situatie te controleren.

Later op de middag, rond 15.30 uur, moest ook de brandweer van de zone Rivierenland uitrukken voor een beginnende dakbrand die was ontstaan bij het bestrijden van een wespennest.  De bewoner van een huis aan de Fazantenweg in Nijlen was met een ladder tot bij het dak van zijn huis gekropen en probeerde er met een kleine brander een wespennest te bestrijden.  Maar het vuur van de brander deed de isolatie onder de dakpannen vuur vatten.  De brandweer moest ter plaatse komen en heeft het dak gedeeltelijk opengebroken om de isolatie onder de dakpannen volledig te kunnen blussen.  Daardoor heeft het huis schade opgelopen.

Wespen bestrijden met vuur? Heel slecht idee.

Staf Van Der Heyden van brandweerzone Rivierenland

De brandweer doet een oproep naar de bevolking om een wespenbestrijding over te laten aan de brandweer of andere vakmannen.  "Die zijn daarvoor opgeleid en gebruiken nooit vuur om een wespennest te bestrijden, maar een poeder dat trouwens ook veel doeltreffender is dan een brander", zegt Staf Van Der Heyden van brandweerzone Rivierenland.  "Het poeder wordt in het nest gespoten en dringt door tot in het diepste punt van het nest.  Op die manier is de kans ook het grootst dat het wespennest volledig weg is.  Er is dus geen enkel risico op brand of schade en bovendien hoef je ook niet te vrezen voor een of een aantal pijnlijke wespensteken. "

De brandweer of andere vakmannen die een wespennest komen bestrijden, dragen speciale veiligheidskledij.  Wie een beroep doet op de brandweer om een wespennest te komen bestrijden, betaalt vaak een kleine retributie.  "Maar die kosten wegen niet op tegen de risico's die je loopt als je zelf aan de slag gaat met de verdelging van een wespennest", aldus Van Der Heyden.

Meest gelezen