AZ Klina in Brasschaat bereidt zich voor op tweede golf: "We zijn er mentaal nog niet klaar voor"

In het AZ Klina in Brasschaat bereiden ze zich voor op een tweede golf. De regio bleef tijdens de eerste golf lang gespaard van de coronabesmettingen en ook nu is het aantal aan de lage kant. "Er zijn nog geen coronapatiënten opgenomen, maar we hebben een scenario klaar voor als het erger wordt", zegt hoofdarts Christine Cuyt. 

In het ziekenhuis wordt al een scenario uitgedacht voor de tweede golf. "Het beleid is gebaseerd op de meest recente richtlijnen. We hebben zeker ook lessen getrokken uit de vorige golf", vertelt Christine Cuyt aan Radio 1. "We gaan meer ervaren mensen inzetten, gecombineerd met verpleegkundigen die zich als vrijwilliger hebben opgegeven."

De tweede golf komt te vroeg. We hebben nood aan vakantie en rust

Christine Cuyt

De tweede golf komt voor het zorgpersoneel vroeger dan verwacht. "De tweede golf komt te vroeg", zegt Cuyt. "We hebben allemaal nood aan vakantie en rust. Mentaal zijn we nog niet klaar voor een tweede golf." 

Overleg Antwerpse ziekenhuizen

Het AZ Klina zal ook samenwerken met de andere Antwerpse ziekenhuizen. "We gaan opnieuw drie keer per week overleggen met de hoofdartsen van de andere Antwerpse ziekenhuizen", vertelt Cuyt. "Er zijn ook al afspraken gemaakt over het overbrengen van patiënten. Als er te veel patiënten op de intensieve zorgen liggen in het Zuiden van Antwerpen, worden die naar hier overgebracht." 

Niet-dringende ingrepen

Voorlopig wordt er in het AZ Klina nog niet-dringende medische hulp verschaft. "Momenteel gaat dat nog. Als het aantal patiënten toeneemt, zijn we gedwongen om opnieuw andere ingrepen uit te stellen. Al is het alleen maar om materiaal en personeel vrij te maken", voegt de hoofdarts toe.

Meest gelezen