Het personeel van het groentebedrijf in Mamming mag het domein niet verlaten.
AFP or licensors

Beieren wil coronatest voor elke teruggekeerde vakantieganger, Merkel ongerust over stijgende cijfers

De Duitse deelstaat Beieren laat alle seizoenarbeiders testen op het coronavirus. Dat doen ze na een mogelijke nieuwe uitbraak bij een groentebedrijf. De premier van Beieren, Markus Söder, wil ook dat alle vakantiegangers die terugkeren naar de regio getest worden.

De premier van Beieren, Markus Söder, heeft in een persconferentie laten weten dat het coronavirus nog lang niet weg is uit de streek. Dat zegt hij als reactie op de mogelijke nieuwe uitbraak in een groentebedrijf in Mamming, een gemeente in de deelstaat Beieren. 

In het groentebedrijf in Mamming zijn zeker 174 werknemers besmet geraakt met het virus. Dat is ongeveer een derde van alle seizoenarbeiders. Bijna 500 mensen zijn uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Ze mogen het domein niet verlaten. Daarom wil de premier van Beieren nu ook álle seizoenarbeiders testen op het virus. 

Daarnaast wil Markus Söder ook alle vakantiegangers die terugkomen naar de regio laten testen. Hij roept op om op alle luchthavens en treinstations centra in te voeren waar mensen zich vrijwillig kunnen laten testen. 

De premier van Beieren, Markus Söder, wil naast alle seizoensarbeiders nu ook de teruggekeerde vakantiegangers laten testen op het virus.

Stijgende cijfers in heel Duitsland

Duitsland meldt vandaag ook een 340 nieuwe besmettingen. Dit is een minimumcijfer want de deelstaten Saksen en Baden-Württemberg hebben hun coronacijfers nog niet bekendgemaakt. 

Sinds het begin van de coronacrisis zijn in Duitsland al minstens 205.609 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Tot nu toe kostte de epidemie het leven aan 9.118 mensen. Er zijn gelukkig ook al wel 190.400 mensen genezen van het virus. 

Ondertussen heeft de Duitse bondskanselier Merkel ook gereageerd op het stijgende aantal nieuwe besmettingen. Volgens haar zijn de stijgende cijfers wel degelijk reden tot ongerustheid. "We moeten nu reageren", zegt ze. "In de zomer zou het makkelijker moeten zijn om de cijfers lager te houden dan in de winter. Als we nu, deze zomer, hoge cijfers hebben, zal het in de herfst moeilijker worden om de epidemie onder controle te houden."

De Duitse bondskanselier Merkel is ongerust over de stijgende cijfers: "We moeten terug naar een situatie waar we minder dan 500 besmettingen per dag hebben."

"Ik bekijk met de andere ministers of het mogelijk is om mensen te verplichten zich te laten testen", reageert Merkel op het voorstel van de premier van Beieren om teruggekeerde vakantiegangers te testen. Ze voegt daar nog aan toe dat mensen die op reis gaan en geen rekening houden met de afstandsregels een hoog risico lopen om het virus te verspreiden. Daarom wordt iedereen die terugkomt uit risicogebied verplicht om in quarantaine te gaan. 

Opflakkeringen van corona elders in Europa, bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen