Opvallend veel konijnen en cavia's in dierenasiel sinds versoepeling van coronamaatregelen 

Het Vrolijke Konijnenhol in Oostkamp krijgt de laatste weken opvallend veel aanvragen om knaagdieren op te vangen. "De dieren waren waarschijnlijk een impulsaankoop, uit verveling tijdens de lockdown", vermoedt uitbaatster Vicky Borrey. "Heel erg, want mijn konijnenopvang zit ondertussen vol."

Tijdens de lockdown hadden veel mensen extra tijd. De ene ging brood bakken, de ander ging fietsen. Maar ook heel wat mensen kochten een dier. "Ik denk dat heel wat mensen impulsief een dier hebben gekocht om de lockdown door te komen, om een bezigheid te hebben", vertelt Vicky Borrey van Het Vrolijke Konijnenhol in Oostkamp. "Een konijn, cavia of hamster kan je makkelijk kopen in een dierenwinkel. Het is voor veel mensen een minder grote drempel dan meteen een hond of kat kopen. Maar nu moeten ze opnieuw meer werken of gaan ze op reis. Ze hebben dus geen tijd meer voor dat beestje."

30 konijnen op wachtlijst

Borrey is beperkt in capaciteit en kan momenteel geen extra dieren opvangen. "Mijn opvang zit volledig vol", zucht ze. "In de zomervakantie is het sowieso drukker, want ik vang konijnen ook tijdelijk op wanneer de baasjes op reis zijn. Er worden ook meer konijnen gevonden op straat, van mensen die op reis gaan en niet de moeite nemen om het dier naar een asiel te brengen. Maar dit jaar is het dus nóg drukker dan anders. Het valt echt op."

De collega's van Borrey kampen met hetzelfde probleem. "Ik vang alleen konijnen op. Maar ook de asielen en opvangcentra die bijvoorbeeld cavia's opvangen, krijgen enorm veel mails binnen. Heel veel mensen willen hun dier afstaan deze periode. Ik heb nu al 30 konijnen op de wachtlijst staan."

Tamme konijnen die gedumpt worden in de vrije natuur komen snel om het leven

De uitbaatster hoopt dat de aanvragen snel zullen minderen, want ze vreest dat niet iedereen het geduld heeft om op een wachtlijst te staan. "Sommige mensen zijn dringend op zoek naar een nieuwe thuis voor hun dier. Maar andere mensen willen snel van het dier af en gaan het dan misschien achterlaten in de natuur. Dat is enorm gevaarlijk. Tamme konijnen komen snel om het leven in de vrije natuur, want zijn het niet gewend om daar te leven en zelf eten te moeten zoeken."

Meest gelezen