Foto: Radio 2

Foorkramer Roger uit Diest: “Normaal 30 kermissen per jaar, nu maar één”

Hoewel kermissen sinds juli weer zijn toegestaan, kiezen veel steden en gemeenten ervoor om hun kermissen niet te laten doorgaan. Een ramp voor de foorkramers. Roger Julien uit Diest is een geboren en getogen foorkramer die ieder jaar op bijna alle kermissen van het Hageland staat. Hij zit met de handen in het haar. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Roger draait al jaren mee als foorkamer op de meeste kermissen van het Hageland. Normaal gezien staat hij op gemiddeld 30 kermissen per jaar. Maar dit jaar heeft hij enkel zijn attractie kunnen opstellen op de kermis van Diest. Hoewel de kermis dit jaar vijf dagen langer mocht blijven staan, was het toch geen succes. “Het was een ramp omdat we op een andere locatie moesten staan”, vertelt Roger aan Radio 2 Vlaams-Brabant. “Er kwamen iedere dag maar gemiddeld 20 tot 30 klanten. Zondag, de laatste dag van de kermis, heb ik maar 50 euro verdiend tussen 14 en 22 uur.” Roger haalde dit jaar tijdens de kermis maar 30% van de normale opbrengst. 

Mensen leren niet

De kermissen van Halen, Kortenaken en Scherpenheuvel zijn afgelast. “We hebben deze morgen nog eens rondgebeld, maar alle kermissen in augustus zijn geannuleerd”, zegt Roger. De Zuidfoor in Brussel is een van de weinige kermissen die nog niet zijn afgezegd. Die gaat voorlopig nog op zaterdag 1 augustus van start. “Ik vind het goed dat ze doorgaat, maar ze moeten het publiek wel in het oog houden”, reageert Roger. “Want sommige mensen willen het niet leren. Wij vroegen om de handen te ontsmetten en een mondmasker te dragen, maar veel mensen deden het gewoon niet.”   

"Stoppen is geen optie"

Of Roger, die 69 jaar is, dan niet denkt aan stoppen? "Nooit, de kermis is mijn leven. Mijn vader en grootvader waren foorkramers. Wat moet ik anders doen? Ik merk nu al dat ik meer discussies heb met mijn vrouw nu we minder op de kermis kunnen staan, dus dat zegt genoeg!"

Meest gelezen