Glabbeek tikt voor 500 euro oud burgemeestersuniform op de kop: “Rijke geschiedenis in beeld brengen”

In Glabbeek heeft de burgemeester voor maar liefst 500 euro een oud burgemeestersuniform op de kop getikt. Het uniform stamt uit de 20ste eeuw en zal in een vitrinekast op het gemeentehuis tentoongesteld worden. 

Het gaat om een uniform dat de burgemeesters van alle gemeenten in het begin van de 20ste eeuw droegen. “Het is een zwart uniform met manchetten en een kraag waarop gouden eikenbladeren zijn geborduurd”, vertelt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). Het was enorm moeilijk om dit uniform te vinden. De uniformen zijn erg zeldzaam, want er zijn er al een heleboel van verloren gegaan. Je mag niet vergeten dat het om een kledingstuk gaat dat meer dan 100 jaar oud is.”

Geschiedenis in beeld

Met het uniform wil de burgemeester van Glabbeek de rijke geschiedenis van de gemeente in beeld brengen. “We hebben alle burgemeesters van Glabbeek en zijn deelgemeenten tot het jaar 1800 in kaart gebracht”, zegt Reekmans. “Op de erfgoedwebsite van onze gemeente kan je een online tentoonstelling bezoeken met de foto’s van al de burgemeesters. Op die foto’s zag ik dat ze bijna allemaal hetzelfde uniform droegen. Daarom kwamen we op het idee om op zoek te gaan naar dat zeldzame uniform. Zo kunnen de mensen zich een beeld vormen van hoe de klederdracht vroeger was.”

Meest gelezen