Glabbeek wil slimme thermische camera's om corona te detecteren

De gemeente Glabbeek wil slimme thermische camera's plaatsen bij de ingang van publieke gebouwen en het woonzorgcentrum. Deze camera's zouden kunnen detecteren of iemand koorts heeft en een mondmasker draagt.

De gemeente Glabbeek wil investeren in slimme thermische camera's die de lichaamstemperatuur van bezoekers kan meten. In slechts één seconde zou zo'n camera met 0,5 °C nauwkeurigheid kunnen detecteren of iemand koorts heeft. Het toestel kan zelfs zien of je een mondmasker draagt of niet. Als een voorbijganger koorts heeft en/of geen mondmasker draagt, slaat het alarm.

Niemand hoeft iets aan te raken, want de temperaturen worden vanop ongeveer een meter afstand gemeten. Door de camera's aan te sluiten op automatische deuren, kan je makkelijk vermijden dat iemand met koorts en/of zonder mondmasker het gebouw betreedt. Als iemand koorts heeft, wordt hij naar zijn huisarts doorverwezen. 

De gemeente wil de camera's bij de ingang van openbare gebouwen, zoals het gemeentehuis, plaatsen omdat daar elke dag veel mensen langskomen. Ook het woonzorgcentrum van Glabbeek zou er een krijgen. "Daar woont het meest kwetsbare deel van de bevolking en zij kunnen met deze technologie beter beschermd worden", aldus burgemeester Peter Reekmans. Het schepencollege bekijkt in hoeverre de inverstering mogelijk is, de slimme camera's kosten tussen de 1.500 en de 2.000 euro per stuk.

Meest gelezen