Asbestzeef zaait onrust in Harelbeke en Zwevegem

In de stad Harelbeke zijn er al 27 bezwaren tegen de uitbreiding van het bedrijf Bodem Sanering Vlaanderen (BSV). Het bedrijf wil uitbreiden met een installatie die asbest zeeft uit asbesthoudend materiaal. Asbest werd tot in de jaren '80 gretig gebruikt als bouwmateriaal, tot duidelijk werd dat asbestvezels en asbeststof tot allerlei levensbedreigende ziektes kunnen leiden.

Het is een moeilijk op te lossen probleem: hoe ruim je een stof op die gevaarlijk is voor de gezondheid, zonder opnieuw angst te wekken dat zelfs die verwerking ongezond kan zijn? Het probleem stelt zich in Harelbeke en buurgemeente Zwevegem. Het bedrijf Bodem Sanering Vlaanderen (BSV) heeft al een vergunning voor opslag en overslag van gebonden asbesthoudend materiaal en wil die vergunning nu vernieuwen en wijzigen. Het bedrijf zou er een zeef bij willen, waarmee het asbestvezels kan losmaken van het materiaal waar het in zit. BSV zou dat in een loods doen, terwijl het materiaal beneveld wordt, maar toch leeft de angst in de buurt dat de deeltjes in de wijde omgeving kunnen terechtkomen. Er loopt een openbaar onderzoek tot 8 augustus. In Harelbeke is er al 27 keer bezwaar ingediend. 

Asbest: from hero to zero

Asbest werd eerst bejubeld om zijn kwaliteiten: het was sterk, slijtvast, en bestand tegen hitte. Het werd in de bouwsector dan ook druk gebruikt en zit in heel wat huizen, loodsen en schuren. De naam van het bedrijf Eternit doet bij vele zestigers en zeventigers een belletje rinkelen. Eternit maakte een mengsel van cement en asbest, vaak gebruikt in golfplaten om schuren en loodsen mee te bedekken. Hoewel er al vanaf de jaren '30 van vorige eeuw werd gewaarschuwd voor asbest, beleefde het in ons land nog een glorieperiode in de jaren '70 en '80. Vanaf 2001 werd het met een ministerieel besluit verboden om nog asbest te maken, te gebruiken en te verkopen. Asbestvezels en asbeststof leiden tot de longziekte asbestose en tot verschillende vormen van kanker. 

De laatste druppel

De stad Harelbeke mag een advies uitbrengen over het uitbreiden van de vergunning met een asbestzeef. Burgemeester Alain Top (SP.A) wacht het einde van de termijn van het openbaar onderzoek af, maar zegt dat hij begrip heeft voor waar de buurt mee zit en denkt daarbij verder dan het probleem van het verwerken van asbest. "Ik kan de bewoners van de omgeving begrijpen, dat zij dat als een extra last vinden, bovenop alle last die zij nu al hebben in de omgeving. Er zijn al heel wat milieubelastende bedrijven daar gevestigd. Ze zijn ook gevestigd langs de autosnelweg en hebben heel wat windmolens in de omgeving. Ik kan dus begrijpen dat het voor hen nu de druppel is die de emmer doet overlopen."

 

De buren uit Zwevegem

Ook in het nabijgelegen Zwevegem is er commotie. In tegenstelling tot Harelbeke mag Zwevegem geen advies geven, want het bedrijf ligt niet op Zwevegems grondgebied. Burgemeester Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester) zal het dossier wel grondig bekijken en dan beslissen of Zwevegem al dan niet als gemeente bezwaar zal indienen. Het is de bestendige deputatie die uiteindelijk over de vergunning moet beslissen.

Meest gelezen