© VRT 2019

Huisartsen trekken aan de alarmbel: "Hou je alsjeblieft aan de maatregelen"

Huisartsen luiden de alarmbel; al weken blijft het aantal besmettingen in Heusden-Zolder, Beringen en Houthalen-Helchteren stijgen en ze vrezen dat ze het binnenkort niet meer aankunnen. De grote boosdoener? Mensen houden zich niet strikt aan de opgelegde maatregelen.

Huisartsen in West-Limburg zijn er niet gerust op: de opgelegde coronamaatregelen worden niet goed of fout opgevolgd. Het testen van coronagevallen is niet eens het grootste probleem want er zijn voldoende tests. Maar het gedrag van de bevolking, die zich te weinig houdt aan de noodzakelijke maatregelen, baart hen zorgen, zegt Johan Corthouts, de voorzitter van de huisartsenkring West-Limburg: "Mensen moeten meer aandacht besteden aan hun eigen veiligheid, aan quarantainemaatregelen, aan hun sociale contacten. We hebben eigenlijk de indruk dat mensen denken dat het zo erg allemaal niet zal zijn."

Fout gebruik mondmasker en te grote bubbel

En dat is nu net de grote fout, gaat Corthouts verder: "Het mondmasker wordt namelijk fout of verkeerd gebruikt, of de bubbel is groter dan eigenlijk mag. Daar zit het grote probleem.  En dat geeft ons ook een extra belasting, want we zijn constant bezig met het nut ervan uit te leggen. En toch willen mensen het blijkbaar niet begrijpen."

Ook de contacttracing is heel belangrijk: "Als je opgebeld wordt, geef alsjeblieft door met wie je allemaal in contact geweest bent. Verberg die informatie niet. Het kan voor ons allemaal heel erg belangrijk zijn. Dat we de haarden kunnen opsporen en zo snel mogelijk kunnen reageren."

Meest gelezen