Archiefbeeld: een medewerkster van Janssen Pharmaceutica aan het werk in het hoofdkwartier van het bedrijf, in Beerse.

Janssen Pharmaceutica test kandidaat-vaccin tegen coronavirus op mensen: "Blijven voorzichtig optimistisch"

Zoals verhoopt is farmabedrijf Janssen Pharmaceutica nu al zijn kandidaat-vaccin tegen het coronavirus beginnen te testen op mensen. Oorspronkelijk waren die klinische tests pas gepland voor september, maar het bedrijf had eerder al laten weten dat het onderzoek vlotter verliep dan verwacht.

De klinische tests van het kandidaat-vaccin van Janssen Pharmaceutica, onderdeel van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson, starten officieel vandaag. Maar eigenlijk zijn vorige week al de eerste gezonde vrijwilligers in België gevaccineerd. In totaal zullen 1.000 volwassen een testvaccin krijgen, in ons land en in de Verenigde Staten.

In deze fase - de zogenaamde "fase 1/2a" - wordt vooral getest of het vaccin veilig is, wat de mogelijke bijwerkingen zijn en of het immuunsysteem erop reageert. In een latere fase wordt dan de eigenlijke werking getest, zegt het hoofd van het vaccinprogramma van Janssen Pharmaceutica, Johan Van Hoof in "De ochtend" op Radio 1: "We hopen die fase in september al te kunnen opstarten. Dan gaan er veel meer mensen gerekruteerd worden en dan gaan we echt kijken of het vaccin echt beschermt tegen het virus, of een ernstige ziekte ten gevolge van het virus voorkomt."

Als alles goed loopt, zou een werkend vaccin er in de eerste helft van volgend jaar kunnen zijn, hoopt Van Hoof. "We blijven voorzichtig optimistisch op basis van wat we observeren bij proefdieren. Maar we zeggen niet dat het werkt voor we echte resultaten hebben."

De eerste zijn

Intussen zijn er ook een heleboel andere farmabedrijven en onderzoeksinstituten aan vaccins aan het sleutelen. Van Hoof ontkent niet dat Janssen Pharmaceutica graag eerst zou zijn. "Dat zou meegenomen zijn. Maar de eerste betrachting is een werkend vaccin produceren en zo bijdragen aan de oplossing van het probleem."

In essentie zullen de oplossingen die de verschillende vaccins aanreiken, niet zo fel verschillen. "We gebruiken allemaal verschillende technologieën, maar het onderliggende werkingsprincipe is bij iedereen hetzelfde: wij hopen dat de immuunrespons tegen dat eiwit van het virus leidt tot bescherming."

Ik ben optimistisch dat er belangrijke hoeveelheden beschikbaar zullen zijn

Johan Van Hoof, hoofd van het vaccinprogramma van Janssen Pharmaceutica

Hij geeft ook aan dat er niet alleen concurrentie is tussen de farmabedrijven, maar ook collegialiteit. "Alle producenten hebben het engagement uitgesproken om heel transparant te zijn met de resultaten van het onderzoek en kennis te delen, zodat iedereen daar later op kan voortbouwen."

(Lees verder onder de foto)

Genoeg vaccins voor iedereen?

De farmareus laat weten dat hij ook overlegt met overheids- en hulporganisaties over hoe het vaccin, als het werkt en is goedgekeurd, zo breed mogelijk kan worden aangeboden. "Maar in het begin zal het nodig zijn om prioriteiten te stellen: welke bevolkingsgroepen krijgen het vaccin eerst aangeboden?"

In elk geval breidt het bedrijf nu volop de wereldwijde productiecapaciteit uit. In de loop van 2021 zou het zo meer dan een miljard dosissen moeten kunnen maken van het nieuwe coronavaccin. "Ik stel vast dat er - gelukkig - enorm veel geïnvesteerd wordt door fabrikanten, ook door ons, om nu al grote hoeveelheden te produceren", stelt Van Hoof. "Dus ik ben optimistisch dat er belangrijke hoeveelheden beschikbaar zullen zijn."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen