Kansai Yamamoto overleden, ontwerper van kostuums voor David Bowie

De futuristische en androgyne kostuums van David Bowies alter ego Ziggy Stardust waren onder meer van de hand van Kansai Yamamoto. Hij ontwierp ook voor andere popsterren. Yamamoto liet zich inspireren door het traditionele Japanse kabuki-theater. Met zijn overdadige, kleurrijke stijl was hij een buitenbeentje in de Japanse modewereld. Hij is overleden aan kanker op zijn 76e. 

Een gebreid kleurrijk ensemble met één mouw en één pijp, een onesie met een broek als twee halve cirkels, een wijde cape met Japanse karakters: de Britse popster David Bowie wisselde meer dan eens van kostuum tijdens de Ziggy Stardust en Alladin Sane-tournees begin jaren zeventig. En veel van die futuristische, androgyne, theatrale kleren werden getekend door de Japanse ontwerper Kansai Yamamoto, met wie Bowie goed bevriend was.

Bekijk hier het nummer "Time", gezongen door David Bowie in een kostuum van Kansai Yamamoto (1973):

Vooral het "Tokyo Pop"-ontwerp van Kansai Yamamoto werd bekend:

Of het kleurrijke breiwerk in dit asymmetrische ontwerp:

Kansai Yamamoto haalde zijn inspiratie onder meer uit het Japanse kabuki-theater en uit de uitmonstering van historische krijgsheren. De gewaagde outfits waren ook blikvangers op de tentoonstelling "David Bowie is", die tussen 2013 en 2018 te zien was in een twaalftal steden, waaronder Londen, New York, Berlijn en Groningen. 

Kansai Yamamoto tekende ook kostuums voor andere popsterren zoals Elton John of Stevie Wonder.

Zijn ontwerpen waren altijd kleurrijk en exuberant en helemaal anders dan de sobere, vaak minimalistische kleren van veel andere Japanse ontwerpers, zoals zijn naam- en leeftijdsgenoot Yohji Yamamoto. 

Kansai Yamamoto tekende modecollecties tot begin jaren 90; daarna was hij actief in de evenementensector. Hij zette zogenaamde "Supershows" op poten in de vier hoeken van de wereld, bijvoorbeeld op het Rode Plein in Moskou, waar in '93 120.000 kijkers op afkwamen. Yamamoto kreeg een jaar geleden de diagnose van leukemie en is overleden op zijn 76e.

David Bowie stierf begin 2016, kort na het uitbrengen van een laatste album "Black star". Hij was een van de invloedrijkste en meest vernieuwende kunstenaars van zijn generatie, niet enkel door zijn muziek maar ook door zijn veranderlijke stijl.

Kansai Yamamoto
AFP or licensors

Bekijk hier een modedefilé van Kansai Yamamoto:

Meest gelezen