Klein koolwitje (foto Diane Appels)
gebruik van foto's mag enkel met schriftelijke toelating van authors

Klein koolwitje blijft meest getelde vlinder in Vlaamse tuinen

Het klein koolwitje, de atalanta en de dagpauwoog. Dit zijn de drie vlindersoorten die het vaakst voorkomen in de Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grote Vlindertelling van Natuurpunt. Er werden 22.182 tellingen gedaan in 7.380 tuinen, een record. En toch werden er niet meer vlinders geteld dan andere jaren.

Natuurpunt organiseerde van 4 tot 26 juli opnieuw een grote vlindertelling om na te gaan hoe het met de vlinders in Vlaanderen is gesteld. Er kwamen dit jaar meer tellingen binnen dan ooit: 22.182 tellingen in 7.380 Vlaamse tuinen. 

"Op vlak van deelnemers mogen we zeker niet klagen", zegt vlinderkenner Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Maar of het een goed vlinderjaar is, dat is een andere vraag."

Volgens Veraghtert was het voor de meeste vlinders een gemiddeld jaar. "Er zijn echter grote verschillen van soort tot soort. Het boomblauwtje bijvoorbeeld, een klein blauw vlindertje, doet het dit jaar heel erg goed. Maar er zijn ook soorten, zoals het landkaartje, die nog steeds last hebben van de droogte in 2018 en 2019."

Gemiddeld kan je op vijf minuten tijd zes vlinders zien in de Vlaamse tuinen

Wim Veraghtert, Natuurpunt

Het klein koolwitje staat net als de voorbije jaren opnieuw op de eerste plaats in Vlaanderen. Daarna volgt de atalanta en op plaats drie staat de dagpauwoog. Vorig jaar stond die laatste soort nog op plaats 7 en werd hij in amper drie op tien tuinen geteld. 

"Het is nog niet duidelijk waarom een soort als dagpauwoog zich heeft kunnen herstellen, terwijl het voor het landkaartje en de kleine vos een rampjaar was", zegt Veraghtert. "Nochtans zijn dat soorten die net als de dagpauwoog hun eitjes op netels leggen."

(lees voort onder de foto)

Dagpauwoog (foto: Diane Appels)

Voor het eerst werd ook een nieuwe telmethode gebruikt. "We wilden weten hoeveel vlinders je in je tuin kan zien op 5 minuten. Dat zijn er blijkbaar gemiddeld zes dit jaar."

Om het aantal vlinders in Vlaanderen te bevorderen, roept Natuurpunt ook nog op om jouw tuin vlindervriendelijk in te richten. Dat kan door een gevarieerd aanbod aan nectarplanten en wilde hoekjes te voorzien. Alle tips vind je terug op deze website.

Top 10 (volgens de tellingen)

  1. Klein koolwitje (12.515)
  2. Atalanta (12.134)
  3. Dagpauwoog (8.049)
  4. Groot koolwitje (7.864)
  5. Bruin zandoogje (5.698)
  6. Gehakkelde aurelia (5.002)
  7. Boomblauwtje (4.856)
  8. Citroenvlinder (4.329)
  9. Oranje zandoogje (3.745)
  10. Bont zandoogje (2.754)

Meest gelezen