1 op de 5 gezonde West-Vlaamse kmo's vecht om te overleven

1 op de 5 gezonde West-Vlaamse kmo’s vecht momenteel om te overleven. Dat blijkt uit een onderzoek dat Unizo liet uitvoeren. West-Vlaanderen is met dat cijfer de op één na slechtste provincie van Vlaanderen. Alleen Limburg doet het slechter. Daar heeft 1 op de 3 kmo's het erg lastig.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) verdedigt het belang van heel wat kmo's. Dat zijn kleine en middelgrote bedrijven met 0 tot 20 personeelsleden. Unizo benadrukt dat de cijfers uit het onderzoek over bedrijven gaan die voor de coronacrisis financieel gezond waren. De andere bedrijven zijn eruit gefilterd. Er zijn ook regionale verschillen binnen de provincie West-Vlaanderen. Oostende lijkt het beste stand te houden. De stad heeft een breed gamma van bedrijven en staat daardoor steviger. Knokke-Heist heeft vooral kmo's in de horeca- en evenementensector en doet het slecht. De allerslechtste resultaten heeft Menen.

Streng, maar behoedzaam

Unizo is blij dat steden en gemeenten meer beslissingsmacht hebben gekregen. Wouter Blomme, voorzitter van Unizo West-Vlaanderen vraagt aan steden en gemeenten om streng, maar toch ook behoedzaam en flexibel te zijn. "Als je maatregelen neemt, zie dat je die regels dan regelmatig bijstuurt. Dat kan enerzijds een verstrenging zijn als het nodig is, maar dat kan ook versoepeling zijn." 

Meest gelezen