Kortenaken verwijdert begraafplaatsen van 40 jaar en ouder: “Mensen moeten in eigen dorp begraven kunnen worden”

De gemeente Kortenaken gaat een aantal begraafplaatsen ontruimen in haar deelgemeenten Ransberg, Kersbeek en Miskom. Dat is nodig omdat het aantal vrije graven beperkt is. Daarom zullen alle graven van 40 jaar en ouder worden verwijderd. “De ontruiming zal steeds gebeuren met het nodige respect voor de overledene en nabestaanden”, aldus schepen van Begraafplaatsen Vandewijngaerden.

Op dit moment zijn er nog slechts 10 begraafplaatsen vrij in Ransberg, 12 in Kersbeek en 10 in Miskom. “We willen ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst nog in hun eigen dorp begraven kunnen worden”, vertelt schepen van Begraafplaatsen, Griet Vandewijngaerden (Sp.a). “Daarom gaan we nu extra ruimte creëren door de graven van 40 jaar en ouder te ontruimen.” 

Respect voor de overledene

De nabestaanden krijgen hiervoor ruim één jaar de tijd. Voor de ontruiming van de graven moeten ze een afspraak maken met de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis van Kortenaken. De nabestaanden zijn niet verplicht om zelf de grafstenen en herinneringen van hun dierbare te verwijderen. De begraafplaatsen die niet verwijderd zijn voor september 2021 worden namelijk ontruimd door de gemeente. “De ontruiming zal steeds gebeuren met het nodige respect voor de overledene en nabestaanden”, aldus Vandewijngaerden.

Meest gelezen