LIVEBLOG - Bubbel beperkt tot 5 personen in heel het land, provincie Antwerpen voert avondklok in van 23.30 tot 6 uur

De Provinciale Crisiscel Antwerpen heeft beslist dat er een avondklok komt in heel de provincie Antwerpen van 23.30 uur tot 6 uur 's ochtends. Eerder op de dag heeft de Nationale veiligheidsraad de sociale bubbel fors verkleind voor heel het land. De komende maand mag een gezinsbubbel maximaal 5 vaste contacten hebben, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Ook winkelen wordt opnieuw strenger en er komt een registratieplicht voor sportlessen en wellnesscentra. Herbekijk alle updates van onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Provincie Antwerpen stelt een avondklok in 

De Antwerpse Provinciale Crisiscel heeft een aantal bijkomende coronamaatregelen genomen, bovenop de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Zo zal in de hele provincie een avondklok worden ingesteld tussen 23.30 en 6 uur. Cafés en restaurants moeten om 23 uur sluiten. Het besluit met de maatregelen zal dinsdag worden gepubliceerd en alle maatregelen zullen vanaf de publicatie van het Provinciaal Besluit strikt gehandhaafd worden.

Zoals vorige week al was beslist moet iedereen in de provincie Antwerpen een mondmasker bij zich hebben en het opzetten op het publiek domein en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. 

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. 

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels. Geen funshoppen, u gaat alleen inkopen en niet langer dan 30 minuten.

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar.

Alle evenementen en feesten worden verboden in de meest getroffen zone van de provincie Antwerpen

In de meest getroffen zone zijn bovendien alle evenementen en feesten verboden en moeten de feestzalen sluiten. Ook alle fitnesscentra moeten dicht.

De stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem en Rumst liggen in de meest getroffen zone van de provincie Antwerpen.

Bekijk het interview met gouverneur Cathy Berx uit "Het Journaal Laat" hier:

Videospeler inladen...

Premier Wilmès (MR): "Indien nodig, zullen we nog strengere maatregelen nemen"

Premier Sophie Wilmès (MR) is ervan overtuigd dat de nieuwe verstrengde coronamaatregelen de verspreiding van het virus in ons land zal stoppen. "We moeten geduld hebben. Over vier weken zullen we goede resultaten hebben volgens de virologen, maar als we zien dat het de verkeerde richting uitgaat, zullen we niet aarzelen om de regels nog aan te scherpen", zegt Wilmès in een gesprek met "Het Journaal".

Bekijk het volledige interview met de premier in dit artikel:

Capaciteit testcentra in Brussel wordt opgetrokken

Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest wil vanaf morgen de capaciteit voor coronatests optrekken in de hoofdstad, nadat verschillende testcentra de afgelopen dagen verzadigd waren. Nu de grenzen weer open zijn, hebben meer en meer Belgen een coronatest nodig om in het land van aankomst niet in quarantaine te moeten, meldt de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo).

Er zijn momenteel vier testcentra operationeel in de ziekenhuizen, terwijl dat er enkele weken geleden nog dertien waren. De meeste centra werden gesloten omdat er te weinig mensen over de vloer kwamen, meldt het kabinet van de minister. Er zijn ook centra in private laboratoria en in gemeenschapscentra, dertien in totaal. Dagelijks worden er ongeveer 2.000 tests uitgevoerd.

Tot nog toe waren dat voldoende tests om iedereen te testen met symptomen, net als de mensen die terugkwamen uit risicogebieden en de mensen die gecontacteerd werden door contacttracers. Vandaag is het echter nodig om de capaciteit te verhogen. De vraag is groter geworden, terwijl bepaalde private centra hun openingsuren hebben beperkt of enkel op afspraak werken.

Motivatiepsycholoog pleit voor duidelijkere communicatie over coronamaatregelen om bevolking te motiveren ze te volgen

Er heerst weer wat verwarring na de persconferentie van premier Wilmès over de strengere coronaregels. Zijn het nu vijf mensen in onze bubbel, of toch tien, mits veiligheidsmaatregelen? De cijfers op zich doen er minder toe, vindt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.  Psychologisch is het van belang om de logica achter de maatregelen beter toe te lichten. Want dan zijn we meer gemotiveerd om ze goed toe te passen. 

Lees het volledige artikel hier:

Van Ranst: "Bezoek aan restaurant is een nauw contact, dus alleen met uw bubbel"

Volgens viroloog Marc Van Ranst kan een bezoek aan een restaurant alleen met mensen uit de sociale bubbel. "Op restaurant gaan is eigenlijk een nauw contact, dat is dus met uw bubbel, uw gezin met die vijf extra mensen."

Dat wil niet zeggen dat u niemand anders meer kan zien, bijvoorbeeld voor een wandeling of een fietstocht, maar dan moet je wel afstand houden. Het maximum aantal mensen hierbij is tien, omdat samenscholingen met meer dan tien verboden zijn. 

Videospeler inladen...

Caroline Van den Berghe over crisisoverleg in Antwerpen: "Nog geen nieuws, maar dat er strengere maatregelen komen, staat vast"

Het crisisoverleg bij de Provinciale Crisiscel Antwerpen over de extra lokale maatregelen om de coronacrisis te bestrijden is nog steeds aan de gang. "De Crisiscel zit al zes uur samen, maar we hebben nog geen nieuws. Dat er strengere maatregelen komen, dat staat al vast", zei Caroline Van den Berghe uit in "Het Journaal".

De Provinciale Crisiscel moet nog bepalen welke extra maatregelen bovenop de nationale maatregelen waar zullen gelden. "Het gebied moet nog afgebakend worden", bevestigde Van den Berghe in "Terzake". Om 22 uur zou er meer duidelijkheid komen over de beslissing van de Provinciale Crisiscel Antwerpen.

Bekijk de bijdrage van Caroline Van den Berghe uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage over het stijgend aantal besmettingen in Antwerpen uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen