Sociale bubbel van 5, alleen winkelen en minder volk op evenementen: welke maatregelen moet je vanaf vandaag volgen?

Vandaag gaan een aantal strenge maatregelen in die de Nationale Veiligheidsraad afgelopen maandag afkondigde om de tweede coronagolf af te remmen. Onze sociale contacten worden fors ingeperkt, "funshoppen" met vrienden of familie is niet meer mogelijk en het aantal mensen dat een evenement mag bijwonen wordt verlaagd. Een overzicht. 

Sociale bubbel van vijf

Onze sociale bubbel wordt drastisch ingeperkt. Momenteel was het mogelijk om per persoon per week 15 wisselende sociale contacten te hebben. Maar experts waarschuwen al langer dat die sterk wisselende contacten het virus verder aanvuren.

De Veiligheidsraad van vorige week beperkte de sociale bubbel nog niet, nu is de beslissing dus wél gevallen. Concreet: het aantal sociale contacten wordt teruggeschroefd naar 5 vaste contacten per gezin. Een "gezin" is iedereen die onder hetzelfde dak woont. Bovendien moeten dat de komende 4 weken dezelfde contacten blijven. Kinderen tot 12 jaar worden niet meegerekend.

"U mag met die personen nauwere contacten hebben, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd wordt gerespecteerd. Natuurlijk moet u in elke situatie voorzichtig blijven", formuleerde premier Sophie Wilmès (MR) het op de persconferentie na de Veiligheidsraad. "Met mensen die geen deel uitmaken van uw bubbel, moet u de veilige afstand altijd respecteren. Het is ook altijd veiliger om een masker te dragen, ook al is er anderhalve meter afstand."

De bubbels zijn trouwens wederkerig: u kiest voor elkaar en klikt de bubbels aan elkaar vast. Het is dus de bedoeling dat uw huishouden enkel op bezoek gaat bij huishoudens waarvan u bezoek hebt gekregen. Uw vaste contactpersonen mogen dus niet op hun beurt nog eens andere contactpersonen nemen.

Op restaurant

Op restaurant gaan doe je enkel binnen je gezin en de bubbel, want op restaurant kan je amper afstand bewaren tussen elkaar. Hetzelfde geldt trouwens voor een barbecue of feestje in je tuin.

In het ministerieel besluit dat de wettelijke basis vormt voor de nieuwe maatregelen staat een limiet van 10 per tafel in een restaurant. Maar die limiet komt in de feiten enkel in zicht bij grote huishoudens die dan mogelijk iemand thuis moeten laten.

Samenscholingsverbod

Even verderop in de persconferentie verklaarde premier Wilmès het volgende: "Wat betreft niet-begeleide bijeenkomsten zoals samenscholingen, uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden: die zijn beperkt tot maximaal 10 personen, kinderen jonger dan 12 er niet bijgerekend". Het gaat om een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen. Wat is dan het verschil met de nauwe contactbubbel van vijf?

"Het zijn twee gescheiden maatregelen", verklaarde federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in "Het Journaal". We mogen een uitstap maken met mensen buiten onze bubbel op twee voorwaarden: de hygiënemaatregelen moet je kunnen respecteren (bijvoorbeeld afstand houden) en in totaal mogen er niet meer dan 10 mensen deelnemen aan die uitstap, verduidelijkte het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR). Daar geven ze het voorbeeld van een boswandeling.

De limiet van 10 geldt overigens ook voor recepties en banketten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen, speelpleinwerking en ook de organisatie van begeleide activiteiten zoals sporten verandert niet.

Individueel shoppen

Winkels mogen openblijven, maar het winkelen zelf wordt wel ingeperkt. Voortaan moet je weer alleen gaan winkelen en mag je maar maximaal 30 minuten in de winkel blijven, behalve als je op afspraak komt. Je kan wel met twee gaan winkelen als je dat doet met een minderjarige met wie je onder hetzelfde dak woont of wanneer je iemand begeleidt die hulp nodig heeft. Deze maatregel moet het "funshoppen" met vrienden of familie tegengaan.  De zomerkoopjes gaan voor alle duidelijkheid wél door.

Minder publiek op evenementen

Ook evenementen worden niet gespaard van een verstrenging. Tot nu mogen evenementen indoor met een publiek van 200 plaatsvinden, in de buitenlucht staat de grens op 400. Aanvankelijk werd nog een verdere uitbreiding vooropgesteld vanaf de maand augustus, maar nu komt er een verdere inperking.

Voortaan zullen maximaal 100 mensen een evenement binnen mogen bijwonen, in de buitenlucht komt de limiet op 200. Bovendien moeten mensen er steeds een mondmasker dragen. “We vragen aan de lokale autoriteiten om alle evenementen scrupuleus te herbekijken en indien er een risico is ze te annuleren. We vragen hen ook om alles in het werk te stellen om er een strikt respect van de protocollen te garanderen”, zei premier Wilmès. 

MarioGuti

En verder

Telewerken wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contacten tussen collega's te vermijden. De kaart met gratis treinritten, die iedereen krijgt, wordt uitgesteld tot september. Ook sportlessen en wellnesscentra hebben voortaan een registratieplicht zoals de horeca om de contactopsporing makkelijker te maken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen