Casablanca
AFP or licensors

Marokko sluit acht grote steden af na "aanzienlijke toename" coronabesmettingen

De Marokkaanse regering heeft beslist om alle verplaatsingen van en naar acht grote steden te verbieden. Het gaat onder meer om steden als Casablanca, Marrakech en Tanger. De reden voor het verbod is de "aanzienlijke toename" van het aantal coronabesmettingen de voorbije dagen. 

In een gezamenlijk persbericht van de Marokkaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid wordt niet alleen gewezen op de stijging van het aantal besmettingen, maar ook op het "niet-respecteren van de preventiemaatregelen, namelijk de sociale afstand en het dragen van een mondmasker, door een meerderheid van de bevolking".

Het verbod heeft betrekking op acht steden. Naast Casablanca gaat het om Marrakech, Tanger, Fez, Berrechid, Settat, Meknes en Tetouan. De hoofdstad Rabat is de enige grote stad waarvoor het verbod niet geldt. De maatregel ging om middernacht in, maar werd pas enkele uren op voorhand gecommuniceerd. Op sommige plaatsen leidde dit tot verkeerschaos, schrijven Marokkaanse media. Omdat heel wat mensen nog snel een stad binnen of buiten wilden gaan. 

Deze maatregel is afgekondigd zonder einddatum 

Lotte Van Den Bogaert

 “De maatregel is meteen in voege gegaan om middernacht en dat heeft als gevolg dat heel wat mensen plots vast komen te zitten op plaatsen waar ze eigenlijk niet de komende weken willen zijn", dat zegt Lotte Van den Bogaert vanuit Marokko. “Deze maatregel is afgekondigd zonder dat er een einddatum opgeplakt is. Op het einde van de week start het Offerfeest. Dus het is ook net nu dat er heel wat mensen zich zouden verplaatsen en naar families zouden gaan.” 

Lees verder onder deze tweet.

Toch worden de steden niet helemaal afgesloten want goederenverkeer wordt toegelaten. Ook voor bijzondere beroepen of mensen met gezondheidsproblemen wordt een uitzondering gemaakt. 

Vorige week heeft Marokko beslist om een aantal coronamaatregelen te versoepelen, maar de voorbije dagen liep het aantal besmettingen opnieuw op met recordcijfers op zaterdag (811) en zondag (633). In totaal telt Marokko nu 20.278 besmettingen en 313 doden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen