Milo (3) uit Torhout model voor Aziatische webwinkel, maar ouders wisten van niets

Phaedra Tyteca uit Torhout schrok zich een bult toen ze haar zoontje Milo (3) plots op de website van AliExpress zag staan. De Aziatische webwinkel gebruikte zonder toestemming een foto van de Instagrampagina van mama Phaedra. "Het is een foto van Milo zijn eerste schooldag", zegt ze. "En de rugzak? Die kochten we zelfs niet bij AliExpress."

Phaedra Tyteca uit Torhout heeft een reclamemodel in huis. Maar dat was eigenlijk nooit de bedoeling. AliExpress gebruikt de foto van haar Instagramaccount om de rugzak, die voor de voeten van de kleine Milo staat, te verkopen. "Gisteren ontdekte ik de foto", zegt ze. "De foto die ik nam staat al meer dan een jaar op mijn Instagrampagina. Ik heb nooit de toestemming gegeven om die foto te gebruiken. Het gaf me een raar en vreemd gevoel dat het portret van mijn zoontje op een Aziatische webwinkel staat."

"Ik had voor de eerste schooldag van Milo een nieuwe boekentas gekocht in een winkel in Roeselare", zegt mama Phaedra. "Ondertussen verkoopt AliExpress ook zo'n rugzak, maar ik heb die daar toen zeker niet gekocht. Ooit gaf ik wel toestemming aan kleinere zaken om foto's van mijn zoontje te gebruiken, maar al die winkels hebben toestemming gevraagd. Van AliExpress heb ik nooit iets gehoord."

Profiel privé zetten

"Ik heb de reclame van AliExpress al gerapporteerd, maar voorlopig heb ik nog niets gehoord. Het boekentassenmerk heb ik ook een mailtje gestuurd, omdat ik niet weet of zij weten dat hun rugzakjes op AliExpress verkocht worden."

Tyteca is van plan om iets voorzichtiger te zijn op sociale media. "Ik denk erover na om mijn Instagramprofiel op privé te zetten. Zo bescherm ik de privacy van mijn zoontje wat meer." 

Reactie AliExpress

Ondertussen laat AliExpress weten dat ze de advertentie verwijderd hebben. De Aziatische webwinkel benadrukt dat zij een platform aanbieden aan verschillende verkopers en dat een iemand de foto onterecht heeft gebruikt. AliExpress probeert dat nochtans te vermijden, maar soms kan het wel eens mis lopen.

Meest gelezen