imago images/photothek

Onze sociale bubbel wordt drastisch kleiner, wat betekent dat nu?

Onze sociale contacten gaan er de komende maand anders uitzien. De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om onze bubbel vanaf woensdag drastisch te verkleinen van 15 wisselende contacten per persoon naar 5 vaste contacten per gezin.

Zo was de situatie tot nog toe

Momenteel was het mogelijk om per persoon per week 15 wisselende sociale contacten te hebben. Belangrijk was wel dat de totale groep nooit meer dan 15 mensen tegelijk mocht bevatten. Als je dus thuis met 4 bent, mocht je nog maximaal 11 andere mensen uitnodigen. Experts waarschuwen al langer dat dit aantal eigenlijk veel te hoog is en beter kan beperkt worden. Vooral dat die contacten per week mogen wisselen is gevaarlijk.

"Een open bubbel is fataal in deze omstandigheden", zegt biostatisticus Geert Molenberghs in "Het Journaal" vanmiddag. "Het verschil zit niet in het aantal, vooral de vaste bubbel is heel belangrijk. Als we de sociale bubbel op die manier beperken, kunnen we het aantal hospitalisaties met 50 tot 90 procent naar beneden brengen. Dit virus geeft ons weinig tijd."

In de provincie Antwerpen en de stad Kortrijk is al aan dat aantal gesleuteld. Nu heeft de Nationale Veiligheidsraad dat ook beslist.

Dit wordt de nieuwe situatie vanaf woensdag 29 juli

Het aantal sociale contacten wordt teruggeschroefd naar 5 vaste contacten per gezin. Of u nu single bent of deel uitmaakt van een gezin van 6 personen, u mag allemaal samen slechts 5 andere vaste contacten hebben. Met die vijf contacten moet de veiligheidsafstand niet altijd gerespecteerd worden.

Die contacten mogen bovendien de komende vier weken niet veranderen. Voor alle duidelijkheid: kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegeteld bij die bubbel.

Daarnaast mag u maximaal met 10 personen tegelijk samenkomen. Kinderen jonger dan 12 worden hierbij niet meegerekend. Deze personen moeten overigens niet tot uw vaste bubbel behoren, als u op een veilige afstand blijft. 

Twee concrete voorbeelden:

U woont samen met uw partner en heeft samen twee tienerkinderen:

  • Oude regeling: Tot nog toe mochten jullie alle vier 15 wisselende contacten per week hebben. Maximaal dus 60 wisselende contacten per week. Op een maand tijd gaf dat in theorie 240 contacten voor dit gezin.
  • Nieuwe regeling: Jullie mogen met heel het gezin maximaal 5 vaste contacten hebben. Die contacten mogen de komende vier weken niet wijzigen. Op een maand tijd heeft dit gezin dus maximaal 5 contacten.

U bent single zonder kinderen:

  • Oude regeling: Tot nog toe mocht u 15 wisselende contacten per week hebben. Op een maand tijd gaf dat in theorie 60 contacten voor u.
  • Nieuwe regeling: U mag de komende maand maximaal 5 vaste contacten hebben. Die contacten mogen de komende vier weken niet wijzigen. Op een maand tijd komt u dus hoogstens met 5 contacten in contact.

Meest gelezen