Gemeente Nazareth

Opvallende vuilnisbakken voor sigaretten in Nazareth: "Leuker om peuk hierin weg te gooien"

In Nazareth staan nieuwe opvallende vuilnisbakken: het gaat om tien grote gele bakken voor sigarettenpeuken. Op de ‘peukenbakken’ staat telkens een vraag gesteld met daaronder twee antwoordmogelijkheden. Rokers kunnen hun sigaret gooien bij een antwoord, zo kunnen voorbijgangers zien welk antwoord het meeste stemmen krijgt. “Zo staat er bijvoorbeeld ‘Wie is de beste speler: Ronaldo of Messi?’ Zo willen we het aantrekkelijk maken om de peuken weg te gooien en ze niet op straat te laten rondslingeren”, zegt schepen Peter Versnaeyen (SP.A-Groen).

De gemeente Nazareth gaat de strijd aan tegen rondslingerende sigarettenpeuken op straat. Om rokers te stimuleren hun peuken weg te gooien, plaatsen ze opvallende vuilnisbakken.

Nazareth is het beu dat er veel peuken op de grond terecht komen. “Vooral aan het jeugdhuis liggen er veel peuken. Het jeugdhuis doet wel inspanningen, maar het is niet voldoende. Het kost ons veel moeite om alles steeds op te ruimen dus hebben we gezocht naar een andere methode”, legt schepen Peter Versnaeyen uit.

Ludieke vraag

De gemeente plaatst nu een tiental knalgele vuilnisbakken die op ludieke wijze aansporen om sigaretten weg te gooien. “We willen roken zeker niet stimuleren, maar het is ook niet aangenaam als er peuken blijven rondslingeren. Daarom als je dan toch rookt, hou het alstublieft proper.”

De nieuwe vuilnisbakken zijn niet alleen opvallend qua kleur, ze zijn ook ludiek. “Op de vuilnisbakken staat een vraag gesteld met twee antwoorden. Rokers kunnen kiezen bij welk antwoord ze hun peuk gooien”, gaat schepen Versnaeyen verder. “Bijvoorbeeld dan staat er ‘Wie is de beste voetballer: Messi of of Ronaldo?’, dan kan je kiezen bij wie je je peuk gooit. Zo is het misschien speelser om de peuk niet op de grond te gooien maar wel in de vuilnisbak.”

De vuilnisbakken komen op de jeugdsite en bij het cultureel centrum. Voor de aankoop van de peukenvuilnisbakken heeft Nazareth een subsidie gekregen van OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, red.).

Gemeente Nazareth
kasto80

Meest gelezen