AFP PHOTO

Polen trekt zich terug uit Istanbulconventie, die geweld tegen vrouwen bestrijdt

De Poolse regering wil uit de Istanbulconventie stappen, een internationaal verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt. Ze vindt dat de huidige, bestaande wetgeving vrouwen voldoende beschermt.

"Schadelijk"

Vandaag zet de Poolse regering, op verzoek van de minister van Justitie, formeel het proces van terugtrekking uit het verdrag in gang. Volgens minister Ziobro bevat het mensenrechtenverdrag "elementen van een ideologie die wij schadelijk achten". Hij voegt eraan toe dat vrouwen al voldoende beschermd worden als gevolg van hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.

Een huisvrouw en de Heilige Madonna

De beslissing heeft ook te maken met het onderliggende vrouwbeeld dat in Polen gangbaar is, zegt VRT-correspondent Marc Peirs, die in Polen woont: "In het conservatieve Polen is de vrouw een kruising tussen een huisvrouw en de Heilige Madonna. Dat past niet echt in een emancipatorische visie."

Volgens de Poolse regering toont het verdrag geen respect voor religie. Bovendien verzet de Poolse regering zich tegen het voorschrift dat het onderwijs aandacht moet besteden aan gendergerelateerde zaken.

President voelt zich sterk

De stap is ingegeven door de verkiezingsoverwinning van president Andrzej Duda twee weken geleden. Hij voelt zich nu sterk genoeg om de ultraconservatieve agenda van zijn partij Recht en Rechtvaardigheid in beleidsdaden om te zetten.

Die partij is erg gehecht aan de traditionele normen en waarden, zegt Marc Peirs: "De Poolse identiteit, het gezin, het geloof, dat staat volgens Recht en Rechtvaardigheid haaks op homo- en lesbiennerechten en alles wat met genderdiscussies te maken heeft."

Protest

In de hoofdstad Warschau hebben duizenden mensen tegen de beslissing geprotesteerd. De Raad van Europa en verschillende Europese parlementsleden hebben Polen opgeroepen zich niet uit de Conventie terug te trekken. Veertig landen hebben de Conventie van Istanbul ondertekend, waaronder ook België, in 2016.

Meest gelezen