Toch Keizerskoers in Morkhoven: "Toeschouwers kunnen met hun frigobox in de velden zitten"

In Morkhoven (Herentals) vindt vandaag het corona-alternatief voor de jaarlijkse Grote Prijs Rik Van Looy plaats. De Keizerskoers moet aan heel wat regels voldoen, maar er zijn wel evenveel inschrijvingen als vorig jaar. "Er zijn maximaal 200 wielerfans toegelaten die op een veilige afstand van elkaar zitten, zittend aan een tafel. De andere toeschouwers kunnen met hun frigobox in een weiland naast het parcours gaan zitten", vertelt organisator Patrick Van Genechten.

Vorige maand zou de Grote Prijs Rik Van Looy zijn gereden. Door het coronavirus kon die koers toen niet doorgaan. Vandaag vindt het alternatief "de Keizerskoers" plaats ter ere van oud-wielrenner Rik Van Looy, die ook wel de keizer van Herentals wordt genoemd.

Dezelfde regels als horeca

Om de koers coronaproof te maken, zijn er heel wat maatregelen genomen. "Er zijn twee terrassen, waar in totaal 200 personen kunnen zitten. De terrassen staan tientallen meters uit elkaar. Ook op de terrassen moet er afstand gehouden worden en de bediening draagt mondmaskers. De horecaregels gelden dus ook op onze terrassen", vertelt Patrick Van Genechten in Start Je Dag.

Mensen kunnen op afstand zitten in de velden naast het parcours

Patrick Van Genechten

De start- en aankomstzone zijn niet toegankelijk voor publiek. "Het publiek mag er niet blijven staan. Ze kunnen vanop de terrassen de renners aanmoedigen", zegt Van Genechten. "Het parcours loopt door een aantal weilanden en velden. Daar kunnen de mensen ook naar de koers gaan kijken met de nodige afstand." 

Rik Van Looy komt niet

De keizer van Herentals zelf, Rik Van Looy, zal er waarschijnlijk niet bij zijn. "Hij is al wat ouder en heeft door de stijgende coronacijfers schrik om naar de wedstrijd te komen kijken. Hij zal het risico waarschijnlijk niet nemen", voegt Van Genechten toe. 

Het aantal inschrijvingen is tegenover vorig jaar wel hetzelfde gebleven. "Er zijn nog steeds 175 wielrenners ingeschreven", klinkt het.

Meest gelezen