Nederland plaatst infoborden met uitleg over coronamaatregelen langs invalswegen voor Belgen die de grens oversteken

De communicatie tussen de Belgische en Nederlandse grensgemeenten moet tijdens corona veel duidelijker. Dat is gebleken tijdens een overleg met de burgemeesters van Maldegem, Sint-Laureins en het Nederlandse Sluis. Daarom komen er onder andere infoborden met uitleg over de coronamaatregelen die in Nederland gelden. Die komen langs de invalswegen in Maldegem, Watervliet en Knokke-Heist.

De burgemeesters van Maldegem, Sint-Laureins en het Nederlandse Sluis kwamen tijdens een overleg tot de conclusie dat er bij zowel de Nederlanders als de Belgen heel wat onwetendheid is over wat de geldende regels zijn aan de overkant van de grens. "In Nederland kennen ze de sociale bubbels bijvoorbeeld niet. Als er daar dan twee Belgische koppels gaan eten op restaurant, 2 koppels, dan is dat één bubbel. Maar in Nederland mag dat niet, want daar geldt dat enkel mensen van onder één dak aan één tafel mogen," legt burgemeester Franki Van de Moere uit. Die onduidelijkheid heeft al voor veel moeilijkheden en overlast gezorgd. Vooral van Belgen in Nederland.  

Infoborden moeten oplossing bieden

Om de communicatie te verbeteren, zullen in eerste instantie de communicatieambtenaren van de verschillende grensgemeenten meer contact hebben met elkaar.  Verder plaatst Nederland infoborden langs verschillende invalswegen. Die komen langs de toegangswegen naar Nederland in Maldegem, Watervliet en Knokke-Heist. "Passanten die vanuit België of zelfs Duitsland komen, zullen via die borden verwittigd worden wat de Nederlandse regels zijn," zegt burgemeester Van de Moere. Omgekeerd zal dat niet het geval zijn, want er is minder overlast van Nederlanders in België. Nederlanders zullen via sociale media en het lokale inlichtenblad geïnformeerd worden over de Belgische regels. Burgemeester Van de Moere voegt eraan toe: "De overlast die er in Knokke-Heist was, was iets anders. Dat ging om Nederlanders die kwamen feesten. Deze problematiek wordt apart aangepakt."

kasto80

Meest gelezen