Werf aan de haven Van Antwerpen opent verdeelpunt voor opgepompt grondwater

Tijdens de werken aan de voormalige site van General Motors in de Haven van Antwerpen wordt grondwater opgevangen om te hergebruiken. Het gaat om duizenden kubieke meter per dag. "Een deel van het water wordt opnieuw in de grond geïnjecteerd. Een ander deel kan vanaf nu worden opgehaald door bedrijven en publieke diensten die actief zijn in de haven van Antwerpen", zegt projectcoördinator Yoeri Bellemans.

De werf breidt zich uit over maar liefst 90 hectaren. Alle bovengrondse werken zijn al gedaan. "Op dit moment worden er ondergrondse leidingen en constructies tot 6 meter diep verwijderd. Om die werken uit te voeren, moet het grondwater weggepompt worden. Een deel daarvan wordt nadien opnieuw in de grond geïnjecteerd. Een ander deel kan gebruikt worden door afnemers", vertelt projectcoördinator Yoeri Bellemans.

Bufferbekken ter grootte van een zwembad kunnen we op een paar uur vullen

Youri Bellemans

Per dag worden er duizenden kubieke meter water opgepompt. "We hebben een bufferbekken van 250 kubieke meter. Dat is zo groot als een zwembad. Dat kunnen we op een paar uur gemakkelijk vullen", zegt Bellemans.

Water tappen

Wie het water wil gebruiken, kan het komen tappen. "Bedrijven uit de bouwsector, openbare en industriële reiniging en (openbaar) groenonderhoud kunnen het water gebruiken", licht Bellemans toe. "We zijn ook aan het testen of de brandweer iets met het water kan doen."

Netwerk van verdeelpunten

De ondergrondse werken zullen nog tot het einde van het jaar duren. "Als onze werken hier gedaan zijn, zijn er weer andere werken waar grondwater opgepompt moet worden", zegt Bellemans. "We gaan ervan uit dat er altijd water beschikbaar is en willen een dynamisch netwerk uitbouwen."  

Meest gelezen