Brussel betaalt opbouwkosten terug aan foorkramers, na annulatie van de Zuidfoor

De stad Brussel heeft een overeenkomst gesloten met de foorkramers van de Zuidfoor, nu de kermis geannuleerd is. De stad is bereid om de kosten van de opbouw terug te betalen, maar de kermiskramers zijn nog niet van plan om hun kramen af te breken. Zij willen eerst duidelijkheid van de federale overheid.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat de stad de kosten van de opbouw van de Zuidfoor zal terugbetalen. Normaal gezien zou de Zuidfoor zaterdag opengaan. De meeste kramen staan ook al opgesteld. Maar het ziet er niet naar uit dat de foorkramers meteen aan de afbraak gaan beginnen. "Er is nog discussie over hoeveel er precies wordt terugbetaald," zegt Jean-François Vlasselaerts van de federatie van Vlaamse foorkramers.

"We willen duidelijkheid van de minister, we willen weten onder welk soort evenement de kermis valt. Valt het onder evenementen of ambulante handel? Als het onder ambulante handel valt, kunnen we meer bezoekers toelaten. Want 200 personen voor een kermis van anderhalve kilometer is niet genoeg. Daar komen we financieel niet mee rond," gaat Vlasselaerts verder.

De foorkramers vrezen dat ze failliet zullen gaan als ze niet kunnen openen. Vlasselaerts: "Na november sluit de kermis altijd voor drie maanden, maar we hebben sindsdien nog niet kunnen openen. Als we dit jaar nergens mogen openen, zitten we vijftien maanden zonder inkomsten."

De burgemeester hoopt dat de kermis toch zou kunnen opengaan. Brussel mist veel toeristen en hoopt dat de stad stilaan weer kan beginnen te draaien door de Zuidfoor te laten doorgaan.

Meest gelezen