Alternatieve (online) Gentse Feesten geen groot succes: "Komt niet in de buurt van de echte Gentse Feesten"

De alternatieve Gentse Feesten bleken geen enorm succes. Door het coronavirus konden de Gentse Feesten niet plaatsvinden, maar er waren wel kleine optredens en heel wat online vertoningen. Door de stijgende coronacijfers haakten heel wat mensen af voor de kleine live optredens en ook het online alternatief was geen gigantisch succes. “Het was een experiment, maar het komt niet in de buurt van de echte Gentse Feesten”, zegt schepen Annelies Storms (SP.A).

De afgelopen 10 dagen was er tijdens de alternatieve Gentse Feesten heel wat te beleven. Uiteindelijk bleken de kleine en online initiatieven van comedy, concerten, theater, wandelingen, circus tot dans geen groot succes.

Online is anders

Door het coronavirus konden de Feesten niet doorgaan zoals anders. “’t Is nooit fijn om de Gentse Feesten te moeten annuleren, maar we hebben ervoor gekozen om een digitaal en creatief alternatief aan te bieden”, legt schepen Annelies Storms uit. “Het alternatief komt natuurlijk niet in de buurt van de Gentse Feesten. De mensen die naar optredens geweest zijn hebben die gesmaakt en ook online is het een het ander opgevolgd.” Al was dat misschien niet zoveel als gehoopt.

Online kon je vanop de computer of smartphone gratis meekijken naar live concerten en vertoningen. “Dat was echt een experiment voor de organisatoren. Het hing echt af van de band die optrad, bij populaire bands waren er hogere kijkcijfers dan bij minder populaire bands.” Er keken zo’n 500 mensen naar de populaire streams en video’s.

Volgens schepen Storms was het alternatief alleszins een pluspunt. “Artiesten hebben mooie beelden die ze nog kunnen gebruiken. Zo maakte Boomtown een heel mooie concertfilm met Drijf-In en het Trefpunt heeft hun concertzaal omgebouwd tot een opnamestudio. Dat mogen we zeker niet vergeten.”

Stijgende cijfers

Er waren ook enkele fysieke optredens, maar ook daar bleven sommige zitjes vrij. “Die kleine initiatieven zijn enorm gesmaakt maar eenmaal dat de coronacijfers weer begonnen te stijgen, merkten de organisatoren toch dat er mensen waren die niet meer durfden komen”, ligt Storms toe. “Dat neemt niet weg dat de mensen die er wel waren blij waren nog eens een optreden te zien. Ook de muzikanten zelf waren heel blij om nog eens voor een publiek te spelen.”

Ook waren er geen onvoorziene omstandigheden zoals sommigen verwacht hadden. “De Gentenaars hebben hun gezond verstand gebruikt, daar zijn we heel blij mee. De tien afgelopen dagen zijn rustig verlopen. Soms was het wel gezellig druk, maar er waren geen ongecontroleerde samenscholingen. En maar goed ook want dat kunnen we zeker missen tijdens deze coronatijden.”

Subsidies

De stad Gent verdeelde 171.650 euro aan subsidies onder de verschillende organisatoren. “Iedere organisator kreeg 50% van de afgesproken subsidie, zo hopen we dat er volgend jaar nog organisatoren zijn. Organisatoren die een alternatief aanbod creëerden kregen nog eens 30% van de subsidies.” In totaal waren er 53 (online) alternatieven.

“We zijn flexibel geweest omdat de Feesten heel belangrijk zijn voor Gent. Het is nu uitkijken naar volgend jaar. Hopelijk krijgen we het virus onder controle zodat we dan toch in het echt kunnen feesten.”

kasto80

Meest gelezen