Avondklok en verplicht thuiswerk: beslissing genomen in provincie Antwerpen, maar geldt nog niet officieel

De Antwerpse Provinciale Crisiscel heeft een aantal bijkomende coronamaatregelen genomen, bovenop de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Zo zal in de hele provincie een avondklok gelden tussen 23.30 uur en 6 uur. Cafés en restaurants moeten om 23 uur sluiten. De maatregelen zijn gisteravond aangekondigd, maar zijn nog niet officieel geldig omdat het provinciaal besluit vandaag niet technisch is rond geraakt.

Het besluit met de maatregelen zal ten laatste morgen (woensdag) worden gepubliceerd en alle maatregelen zullen vanaf de publicatie van het Provinciaal Besluit strikt gehandhaafd worden. 

Voor de hele provincie wordt een avondklok ingesteld, van 23.30 tot 6 uur.  Iedereen moet dus tussen die specifieke uren thuisblijven, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen zoals een ziekenhuisbezoek of bij het wisselen van shifts voor het werk.

In "Het Journaal" van 13 uur zei gouverneur Cathy Berx dat het de bedoeling was dat die avondklok vanavond al, op 28 juli, zou ingaan (zie video onder). Even over 17 uur vanavond blijkt echter dat het provinciaal besluit dat de strengere maatregelen in Antwerpen moet regelen er vandaag niet meer komt. Hierdoor kan de avondklok vanavond dan toch niet officieel ingaan.

Volgens Berx hoeft dat niet te betekenen dat de burgers er zich niet aan houden. "Gedraag u alsof het al van kracht is", roept ze op.

Bekijk hieronder de oproep van gouverneur Cathy Berx (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Kom niet naar Antwerpen"

Berx doet daarbij een expliciete oproep: "Wees alstublief niet creatief met het omzeilen van de maatregelen. Het is absoluut verboden om te feesten! Ga ook niet elders feesten. Omgekeerd raden we mensen ook aan om nu niet naar de regio Antwerpen te komen in het belang van uw eigen gezondheid en die van anderen. Wees creatief om het virus te verslaan." 

Het is absoluut verboden om te feesten in Antwerpen, en doe dat ook elders niet

Gouverneur Cathy Berx

Bekijk hieronder de extra maatregelen voor Antwerpen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Cafés en restaurants dicht om 23 uur

Zoals vorige week al was beslist moet iedereen in de provincie Antwerpen een mondmasker bij zich hebben en het opzetten op het publieke domein en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. 

In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijde gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" over het vervroegd sluiten van de horeca (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin. Cafés en restaurants moeten ook om 23 uur sluiten. De politie zal toezien op het naleven van dat sluitingsuur, benadrukt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels. Geen funshoppen, u gaat alleen inkopen en niet langer dan 30 minuten.

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. Of dat ook betekent dat KV Mechelen, Antwerp, Beerschot en Westerlo niet mogen trainen of spelen, is voorlopig niet gezegd. Ook over de bekermatch van Antwerp tegen Club Brugge is er nog geen duidelijkheid. 

In de meest getroffen zone zijn bovendien alle evenementen en feesten verboden en moeten de feestzalen sluiten. Ook alle fitnesscentra moeten dicht.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” over de sluiting van fitnesscentra (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem en Rumst liggen in de meest getroffen zone van de provincie Antwerpen.

Herexamens: geen problemen verwacht

Vanaf maandag 17 augustus starten de herexamens in heel wat hogescholen en universiteiten, zo ook in de provincie Antwerpen. Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat de hogescholen met een campus in Antwerpen geen problemen verwachten.

"De strengere maatregelen zullen geen impact hebben op de herexamens", klinkt het bij de Thomas More Hogeschool. "We zijn er net zoals in juni van uitgegaan dat we zoveel mogelijk examens online afnemen, en dat zullen we ook in augustus doen."

Ook in de AP Hogeschool Antwerpen zullen de meerderheid van de herexamens online doorgaan. "We hebben heel veel ervaring opgedaan tijdens de examenperiode in juni, en dat is toen ook goed verlopen. We hadden daarom al voorzien om het ook voor de tweede zit zo te organiseren", zegt Karolien Loriers.

Toch zullen niet alle studenten hun herexamen in augustus digitaal kunnen afnemen, denk maar aan bepaalde praktijkexamens, of studenten die thuis geen internet of computer hebben. Volgens de hogescholen worden verplaatsingen naar de campus voor een (her)examen als essentieel beschouwd en zijn ze dus toegelaten, en dat wordt ook zo bevestigd door het kabinet van Onderwijs.

De Universiteit Antwerpen houdt momenteel nog overleg over de herexamens.

Meest gelezen