Videospeler inladen...

Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA): "Ik maak me zorgen over wat sommige andere grootsteden weten" 

De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), spreekt met de verscherpte maatregelen in zijn stad en de provincie over een "lockdown light". Eentje die nodig was. Hij betreurt het sterk dat Antwerpen nu met de vinger wordt gewezen. "Ik maak me eerlijk gezegd zorgen over wat sommige andere grootsteden weten", vertelt De Wever aan onze redactie. Volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zocht De Wever "een zondebok om de aandacht af te leiden".

Een avondklok, een verbod op feesten en verplicht thuiswerken, het zijn een aantal van de extra maatregelen die gouverneur Cathy Berx aankondigde voor Antwerpen. Daar is het aantal coronabesmettingen in steile opmars en wordt aan de handrem getrokken. 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt zelf over een "lockdown light"-versie waarbij de economie blijft doorgaan. "We sluiten niet de horeca, de fitnesscentra helaas wel. Maar dat is terug te voeren tot besmettingshaarden in fitnesscentra. Voor het overige zetten we het leven voort." 

Bekijk hier ons gesprek met burgemeester Bart De Wever (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Wever maakt zich sterk dat de regels rond de avondklok goed te handhaven zijn door de politie. "De regels zijn héél helder: om 23 uur gaat de horeca dicht. Je hebt dan een halfuur om naar huis te gaan. Dan is het sociale leven in de horeca én op het openbare domein gedaan. Als je dan buiten bent, is dat om professionele redenen of voor een essentiële verplaatsing, bijvoorbeeld een hulpbehoevende bezoeken", zegt hij. 

Waar begon de verspreiding juist?

De start van de tweede coronagolf wijt De Wever aan de start van het sociale leven. "De manier waarop wij recreatief met elkaar omgaan, met name met mensen die we goed kennen en die we vertrouwen. Het (de verspreiding van het virus, red.) is begonnen op een aantal trouwfeesten, in een aantal shishabars, in fitnesscentra", legt de burgemeester uit, om nadien een sneer uit te delen.

"In Antwerpen hebben we gelukkig snel cijfers - en veel sneller dan in de rest van het land, denk ik. Over sommige andere grootsteden maak ik me - eerlijk gezegd - zorgen over wat ze weten. Daardoor heb je bij ons het nadeel dat de (corona)broeihaard heel snel in kaart is gebracht en Antwerpen nu met de vinger wordt gewezen. Ik betreur dat sterk en sommige politieke verklaringen daarover zijn beneden alle peil." 

Antwerpen wordt nu met de vinger gewezen. Maar dit is echt niet het moment om met vingertjes te wijzen

Bart De Wever (N-VA)

Kritiek op Brussel

De Wever haalt Brussel aan als een van de grootsteden. "De voorzitter van de huisartsenvereniging heeft al aangegeven dat ze in Brussel bijzonder weinig weten (over potentiële besmettingen, red.). Veel Brusselaars hebben niet eens een huisarts. Brussel vaart een beetje blind. Je ziet corona pas als je het in ziekenhuizen ziet opdagen", stelt De Wever.

Brussel vaart een beetje blind

Bart De Wever (N-VA)

"In Antwerpen hebben we een sterke connectie met de eerste lijn: we hebben een grote zorgcluster, een groot ziekenhuisnetwerk, een goed georganiseerd huisartsennetwerk en triageposten, zodat we snel weten wat er aan de hand is."   

Daarmee lijkt het politieke steekspel gestart over welke grootstad het beste de tweede golf aanpakt.  De voorzitter van de Brusselse PS, Ahmed Laaouej, reageerde vanochtend meteen op Twitter. "De burgemeester van Antwerpen wijst liever naar Brussel en andere grotere steden, wanneer hij in een hoek gedreven wordt en geconfronteerd wordt met zijn verantwoordelijkheden", klinkt het. "Hij zou beter zijn verantwoordelijkheid opnemen in plaats van te spotten." 

Vanmiddag volgde Brussels minister-president Rudi Vervoort (ook PS), met eensluidende kritiek.  Volgens Vervoort zocht Bart De Wever "een zondebok om de aandacht af te leiden".

Voorts drukte de minister-president van Brussel uit in verzoenende taal. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen