Beveren roept inwoners op: "Loop niet nodeloos risico, stel niet-essentiële verplaatsingen naar Antwerpen uit"

Na de verstrengde coronamaatregelen in Antwerpen gaat grensgemeente Beveren haar inwoners sensibiliseren. In een brief die eind deze week bij iedereen in de bus valt, roept de gemeente op om niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen of toch zeker te beperken. Patrouilles of grenscontroles zullen er niet zijn, maar de burgemeester rekent op het gezond verstand van zijn inwoners. 

Na de berichten over het stijgend aantal coronabesmettingen in Antwerpen en Zwijndrecht komen er in grensgemeente Beveren steeds meer vragen.  Daarom besliste de gemeente om de inwoners te sensibiliseren en hen op te roepen om niet-noodzakelijke verplaatsingen naar de Antwerpse gemeenten uit te stellen en zich enkel te beperken tot de essentiële verplaatsingen.

"Dat wil zeggen dat we aan onze inwoners vragen om in onze gemeente een terrasje of inkopen te doen of  op restaurant te gaan," legt burgemeester Marc Van de Vijver uit. "Doe enkel verplaatsingen die enkel echt moeten en loop niet nodeloos risico zodat je jezelf, je familie en vrienden, maar ook je omgeving in gevaar brengt."

Burgemeester Van de Vijver hoopt dat iedereen snel zijn vrijheid terug kan winnen als ze nu die maatregelen volgen. Hij wil te allen koste vermijden dat er zwaardere maatregelen genomen moeten worden, doordat niet iedereen zijn gezond verstand gebruikt.   

Met een bewonersbrief bereiken we iedereen van de gemeente, ook zij die niet op sociale media zitten

De inwoners sensibiliseren zal behalve via sociale media ook via een bewonersbrief gebeuren. "We zijn het gewoon om belangrijke maatregelen via een brief mee te delen," legt Van de Vijver uit, "daarmee bereiken we iedereen, ook de mensen die niet op sociale media zitten. Bovendien kun je dan de brief rustig lezen en nog eens herlezen wanneer je dat wil. Mocht er iets niet duidelijk zijn, kunnen ze altijd contact opnemen." Tegen vrijdag, uiterlijk maandag, zouden alle inwoners de brief in hun bus gekregen moeten hebben. 

Niet afdwingen, wel burgerzin

Meer dan de mensen sensibiliseren kan Beveren niet doen. De gemeente nam contact op met de Antwerpse collega's, maar ook daar willen ze de mensen vooral bewust maken. Er komen dus geen patrouilles in Beveren. En ook geen grenscontroles, zegt burgemeester Van de Vijver: "Grenscontroles zijn praktisch bijna onmogelijk en eigenlijk ook absurd. We doen een beroep op de burgerzin van de mensen. Controle is gemakkelijk gezegd, maar dat is niet eenvoudig. We kunnen moeilijk de grenzen en de tunnels afsluiten. We hebben ook het woon-werkverkeer naar de Waaslandhaven en vanaf september ook het woon-schoolverkeer. Dat is essentieel en dus niet  eenvoudig. Ik hoop dat iedereen zijn gedrag aanpast."  

Wase horeca moeten reservaties checken

De verstrengde coronamaatregelen in Antwerpen zorgen ook voor vragen  en aanpassingen bij de horeca in het Waasland. Sowieso vraagt de horecakoepel aan de horeca-uitbaters om hun klanten nog meer aan te spreken en te vragen hun bubbel te respecteren. En ze moeten ook alerter zijn voor reservaties vanuit Antwerpen, zegt Tim Joiris van Horeca Oost- Vlaanderen: "Ze moeten zeker checken vanwaar de klanten komen, of er reservaties uit Antwerpen bij zijn. Die reservaties moeten geannuleerd worden." En ze zullen meer mensen uit de regio moeten aantrekken. "Misschien moeten ze ook eens met Sint-Niklaas bekijken hoe ze dat kunnen aanpakken, want de overflow zal groot zijn", besluit Joiris. 

kasto80

Meest gelezen