Kortrijk en regio mogen niet zelf aan contactopsporing doen

Zuid-West-Vlaanderen stond klaar om zelf aan contact tracing, het lokaal opsporen van coronabesmettingen, te doen. Normaal zou het initiatief vandaag starten, maar de Vlaamse overheid gaat niet akkoord. Philippe De Coene (SP.A) begrijpt niet waarom het niet mag en wil rechtstreeks onderhandelen met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. 

Het zuiden van de provincie West-Vlaanderen was er klaar voor: W13 zou aan contactopsporing doen. Dat is de vereniging van de OCMW's van regio Kortrijk, aangevuld met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) van Zuid-West-Vlaanderen. De contactopsporing zou gebeuren voor de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem.

Philippe De Coene is voorzitter van W13. Wekenlang kwam in het nieuws dat het nationale systeem van het opsporen van besmettingen niet echt van de grond kwam. Dit was dus het moment om bij te springen, vonden de steden en gemeenten. W13 had daarvoor al samenwerking gezocht met ziekenhuis AZ Groeninge en met huisartsen uit de streek. Er staat intussen een volledig opgeleid team klaar om Vlaanderen te helpen. 

Waarom mag het niet?

Er is voorlopig niemand die hardop zegt waarom de samenwerking niet zou kunnen. De Coene drukt erop dat W13 meer terreinkennis heeft en dat de lokale en Vlaamse overheid elkaar niet voor de voeten zullen lopen. Ze vullen de gegevens in op hetzelfde computerplatform. "We lopen elkaar niet voor de voeten", zegt de voorzitter. "Het enige dat we doen is de Vlaamse overheid wat ontzorgen."

Intussen laat minister Beke op tv uitschijnen dat hij zulke initiatieven waardevol vindt, maar de samenwerking komt niet van de grond. Er is blijkbaar iets dat de samenwerking belet, maar niemand kan daar voorlopig de vinger op leggen. "Nochtans is er geen tijd te verliezen", zegt De Coene.

Cijfers kloppen niet

"De cijfers komen op dit moment te traag binnen", zegt De Coene. "Als ik kijk naar Kortrijk: officieel is de besmettingscoefficient hier 4 op 100.000, terwijl het in werkelijkheid 36 op 100.000 is. En dan zijn er uiteraard mensen die niet goed snappen waarom we hier in de stad strenge maatregelen nemen tegen corona." 

Meest gelezen