ROB

Diest controleert opvolging coronamaatregelen met  ambassadeurs: "Dat zijn vaste klanten in horeca, maar het is geen klikklijn"

De stad Diest controleert de coronamaatregelen met behulp van zogenoemde "ambassadeurs". De dienst lokale economie van de stad zet die ambassadeurs in bij de horeca en winkels om geregeld informatie door te geven.

In Diest worden zogenoemde "ambassadeurs" ingezet om op geregelde tijdstippen informatie door te spelen over het naleven van de coronamaatregelen.  "We hebben inspiratie opgedaan in andere steden waarbij mensen die vaste klant zijn in cafés, restaurants en winkels ons objectieve informatie bezorgen over de situatie ter plaatse. Het gaat dan bijvoorbeeld of de veiligheidsmaatregelen nageleefd worden en of mondmaskers goed gedragen worden", zegt schepen van lokale economie Maurits Vande Reyde (Open VLD).

Systeem in de luwte

"Het systeem van de ambassadeurs werkt eigenlijk heel goed, maar het is een systeem in de luwte", zegt de schepen nog. "We hangen dat niet aan de grote klok, het is geen kliklijn of zo, het is gewoon een manier om duidelijke informatie te krijgen. De politie gaat ook strikter controleren de komende dagen en als we via die ambassadeurs ergens probemen doorkrijgen,  dan spelen we die door aan onze ordediensten", besluit schepen Vande Reyde. 

Alarmdrempel

De stad Diest telt nu ook 21 coronabesmettingen per 100.000 inwoners en ze overschrijdt daarmee nipt de alarmdrempel. "Er is nog geen reden tot paniek", voegt schepen Maurits Van de Reyde er nog aan toe, "maar we houden de situatie natuurlijk nauwgezet in de gaten".

Meest gelezen