Videospeler inladen...

Epidemioloog Pierre Van Damme juicht avondklok in Antwerpen toe: "Heel belangrijk voor controle infectieziektes"

Dat de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx heeft besloten om vanaf morgen een avondklok in te voeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vindt epidemioloog Pierre Van Damme een goede zaak. Hij geeft toe dat het een harde maatregel is, maar vindt het een noodzakelijke maatregel, naast de federale maatregel om de sociale contactbubbel tot 5 te beperken.

"Het is iets wat ook in het buitenland wordt gebruikt, waar er rode zones zijn", zegt Pierre Van Damme in "Terzake". 

Antwerpen is een rode zone

Epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen)

In Antwerpen worden opvallend meer besmettingen met het coronavirus vastgesteld. "We moeten daar heel eerlijk in zijn: Antwerpen is een rode zone", zegt Van Damme.

Hij steunt de beslissing om een avondklok in te voeren. "Het is een heel duidelijke maatregel met uren", legt hij uit. "Het heeft ook te maken met het sluitingsuur dat naar 23 uur is gebracht. De mensen verlaten dan de horecazaken, en anders gaan ze samentroepen of op straat verblijven." Door de avondklok zal iedereen om 23.30 uur thuis moeten zijn.

"Anders krijg je niet meer die mooie bubbel, maar gaan de bubbels heel dicht bij elkaar komen. Dat geeft transmissie - op dat uur zeker - en dat is hetgeen wat je niet wil", aldus Van Damme. "Als je op dat moment zegt dat het 23.30 uur is en mensen van de horeca naar huis worden gestuurd en in hun kleine bubbel terecht komen, is dat voor de infectieziektecontrole heel belangrijk."

Bekijk hieronder het interview met Pierre Van Damme in "Terzake" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Politicoloog en Antwerpenaar Dave Sinardet is minder gelukkig met de avondklok.  “De eerste keer sinds de oorlog, zelfs niet tijdens de terroristische dreiging. Het is niet zomaar iets”, zegt hij in "De Wereld vandaag", op Radio 1. “De kans bestaat dat we de avondklok legitiem en gewoon gaan vinden, dat er sneller naar gegrepen zal worden.”

Sinardet heeft het over een vorm van symboolpolitiek. “Het is “overshooting”. Een signaal is nodig maar hier kan je je afvragen of het niet buitenproportioneel is", vindt hij.

Beluister hieronder het gesprek met Dave Sinardet:

Meest gelezen