Fitnesscentra in stad Antwerpen en 21 gemeenten moeten opnieuw dicht: "Ik heb vannacht maar 2 uur geslapen"

In de stad Antwerpen en 21 gemeenten rond de stad moeten de fitnesscentra opnieuw dicht. Dat is een maatregel die de provincie oplegt boven de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding van het Covid-19-coronavirus tegen te gaan. "Ik kon dat niet geloven. Ik stond gewoon paf," zegt Erik Defillet, uitbater van Fitopia in Edegem in Start Je Dag. 

De provincie Antwerpen heeft beslist dat in de stad Antwerpen en 21 zwaar getroffen gemeenten (Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) alle fitnesscentra dicht moeten. 

Dat komt hard aan bij Erik Defillet die Fitopia in Edegem uitbaat, vertelde hij in Start Je Dag: "Ik stond op het punt om naar huis te gaan, toen ik het nieuws hoorde. Ik ben dan even opnieuw naar binnen gegaan om het tegen het personeel te zeggen. Ik raakte gewoon niet meer weg. Ik heb maar 2 uur geslapen. Dat maalt de hele tijd door ons hoofd."

Wij werken al 25 jaar preventief aan de gezondheid van onze leden. En nu, tijdens een gezondheidscrisis, zou dat niet meer belangrijk zijn.

Erik Defillet

Dat er nu heel wat administratief werk wacht voor het personeel en de klanten is het minste, zegt hij. "Wat ons vooral treft is het volgende: wij werken al 25 jaar preventief aan de gezondheid van onze leden. Nu is er een gezondheidscrisis, zegt men, en dan zouden we niet meer belangrijk zijn. Dat begrijpen we echt niet."

"Onze leden volgen perfect alle maatregelen"

Defillet gelooft niet dat er een groot besmettingsrisico is in een fitnesscentrum: "Ik heb Pierre Van Damme (vaccinoloog, red.) nog horen zeggen dat de besmetting wordt doorgegeven in familiekring, waar mensen dicht bij mekaar zijn. En ook op feestjes, waar mensen lachen en roepen. Onze leden volgen perfect alle maatregelen en lopen met mondkapjes rond. Het is onbegrijpelijk."

Ook groepslessen zijn volgens hem veilig: "Mensen staan 3 meter uit elkaar en in de zaal wordt de lucht per uur 10 keer ververst. Dat hebben we ooit getest met rookbommetjes. Op 5 minuten tijd is er niks meer van de rook te zien. Die ventilatie werkt dus optimaal."

Meest gelezen