Honderdtal foorkramers van de Zuidfoor protesteren: "Eerst met 150 opbouwen en dan afbreken, dan speel je met onze voeten"

Een honderdtal foorkramers protesteren vandaag tegen het sluiten van de Zuidfoor in Brussel. "Een hele kermis van 150 attracties laten opbouwen om ze twee dagen later terug te annuleren, dan speel je met onze voeten," zegt foorkraamer Alexandre Dotremont.

Vandaag kwamen zowat 100 foorkramers bijeen op de Grote Markt in Brussel om te protesteren tegen de afgelasting van de Zuidfoor. Burgemeester van Brussel Philippe Close (Parti Socialiste) besloot dat de kermis niet meer mocht doorgaan. En daar gaan de foorkramers niet mee akkoord: "De burgemeester houdt ons voor de zot. Wij hebben alles klaargemaakt om zaterdag te openen en nu mag het opeens niet meer", zegt één van hen. 

Discriminatie tegen de kermis

De foorkramers voelen zich gediscrimineerd omdat kleinere kermissen en pretparken wel mogen openen. "De restaurants, cafés, markten en pretparken mogen allemaal open, behalve de kermissen. En dat terwijl wij in de openlucht zijn. Wij hebben ook maskers en handgels en wij ontsmetten onze kramen, net als overal," zegt de eigenares van een schietkraam. 

Vrees voor faillissement

De Zuidfoor stond al bijna klaar. "Iedereen heeft investeringen gedaan en zijn marchandise gekocht. Als de kermissen niet mogen doorgaan, gaan we failliet," zegt de eigenaar van een lunapark. Ook de eigenares van het schietkraam vreest een faillissement: "Ik wil gewoon kunnen openen. Ik ben niets met een compensatie van 5.000 euro per maand als ik 10.000 euro per maand moet afbetalen."

Overleg met de burgemeester

De burgemeester is kort voor de middag in overleg gegaan met de foorkramers. Hij vindt dat de Zuidfoor door de verstrenging van de coronamaatregelen niet veilig kan doorgaan. De foorkramers hopen dat ze hem alsnog op andere gedachten kunnen brengen.

Meest gelezen