Gentenaar zit 5 maanden vast op schip door corona: "We mochten nergens aan wal"

Toen Christiaan De Beukelaer eind februari aan boord stapte op het schip De Avontuur was het de bedoeling om na 3 weken terug op het vasteland te zijn. Tijdens zijn reis brak corona uit en moest hij uiteindelijk 5 maanden op zee ronddobberen voor hij weer aan land mocht.

Onderzoeker Christiaan De Beukelaer is eindelijk terug op het vasteland, nadat hij 5 maanden op een zeilboot heeft doorgebracht. Hij vertrok samen met 14 bemanningsleden vanuit Tenerife eind februari. De bedoeling van de excursie was om te onderzoeken hoe vracht vervoerd kan worden met zeilschepen in plaats van met vervuilende cargoschepen. 

“Halverwege de Atlantische Oceaan kregen we een satellietbericht van de eigenaar van het schip. Hij zei dat de wereld veranderd was sinds ons vertrek in februari”, zegt Christiaan. “Hij legde uit dat alles op slot was in de Franse Antillen en we mochten niet aan land. We hebben moeten onderhandelen om aan wal te mogen om voedsel en provisies in te slaan. Dit mocht in Guadeloupe, maar erna moesten we weer vertrekken”, legt Christiaan uit. “We zijn verder gevaren naar Mexico, Honduras en Belize om cargo te laden, maar we mochten ook daar niet aan land. Uiteindelijk zijn we doorgereisd naar Horta, waar we na 4 maanden toch een paar dagen op het land mochten doorbrengen”, zegt Christiaan.

Er was geen wifi op het schip, enkel via satelliet kon de bemanning af en toe op het internet, maar dit was heel duur en werd daarom weinig gedaan. “Wij vertrokken uit Tenerife waar net een groot carnaval had plaatsgevonden. En toen we in Guadeloupe aan wal gingen, stonden daar agenten met mondmaskers en handschoenen aan. Dat was een ongeloofelijk contrast voor ons”, legt Christiaan uit. “Wel blij dat ik heel de mediamolen gemist heb. Ik denk niet dat het aangenaam was om maanden al dat nieuws over je heen te krijgen."

Melbourne

Christiaan is dan wel aan land, maar moet nog thuis zien te geraken in Melbourne. Daarvoor moet hij eerst naar Sydney vliegen, daar 14 dagen in quarantaine gaan en dan, als corona het toelaat, weer het vliegtuig op richting Melbourne. En dan kan Christiaan terug wennen aan het leven op het vasteland. “Ik ga redelijk veel werk hebben met het lezen van mijn mailbox”, eindigt Christiaan.

kasto80

Meest gelezen