Videospeler inladen...

Geen Antwerp Pride door corona, toch blijft die nodig: "1 gram mascara is voor sommigen reden om je in elkaar te slaan"

Normaal gezien zou de Antwerp Prideweek vandaag van start gaan. Maar door corona is het onmogelijk om de Prideparade, die jaarlijks minstens 90.000 bezoekers trekt, te laten doorgaan. Nu deze in het water valt, vertellen verschillende holebi- en transpersonen (LGBTQ+) ons waarom de Pride vandaag nog meer dan nodig is. "Je hebt één gram mascara op en toch zien mensen dat als een reden om je in elkaar te slaan", zegt Bruce Vansteenwinkel.

De Pride is dé jaarlijkse hoogdag voor LGBTQ+- personen: een dag waarop de diversiteit van gender en seksuele voorkeur gevierd wordt. Daarnaast is het ook een protestmars voor gelijke rechten. Ze is ontstaan één jaar na de Stonewallrellen in Greenwich Village in New York, die plaatsvonden in juni 1969. Meer dan een halve eeuw later zou je de vraag kunnen stellen: wat is er vandaag nog om voor te strijden?

Holebi's en transpersonen kunnen trouwen, kinderen krijgen en adopteren. Daarenboven is er sinds 1 januari 2018 zelfs een transwet waarbij transpersonen van geslacht of voornaam kunnen veranderen op hun identiteitskaart. Toch blijkt het dagelijkse leven voor LGBTQ+'s nog vaak niet zo rooskleurig. Verdoken discriminatie en homo- en transfobie zijn nog steeds schering en inslag.

VRT NWS laat trouwe Pride-bezoekers aan het woord over de noodzaak van Pride, lees daaronder voort:

Videospeler inladen...

Pride als "chosen family" en "safe space"

Voor Sem lannau (29) is de Pride een feest van diversiteit, maar ook een ontmoeting met hun "chosen family": vriendengroep die niet tot hun "echte" familie behoort, maar die ze zelf als familie hebben gekozen. "Ik heb een goede band met mijn "echte" familie zolang gender niet aan bod komt. Toen ik mijn transitie doormaakte, heb ik dat proces eigenlijk niet met mijn familie gedeeld, omdat ik voelde dat zij het er heel moeilijk mee hadden. Dankzij mijn "chosen family", die elke dag aan mijn bed kwam staan om mij te ondersteunen, heb ik het hele transitieproces kunnen doorstaan."

"Soms komt de steun ook uit onverwachtse hoek buiten mijn dichte vriendenkring. Zo ontmoette ik vorig jaar op de Pride een man van tachtig jaar die me daar ter plekke een hart onder de riem stak. Zijn kleindochter bleek lesbisch en hij zag in mij een soortgelijk iemand en wilde me laten weten dat hij mij ondersteunde: een moment dat ik niet zo snel zal vergeten. Op een pride ontmoet je dus ook "allies" (red. bondgenoten) van de gemeenschap: personen die hetero zijn, maar die ons toch goed genegen zijn."

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Vooral de witte homoman en lesbische vrouw zijn al het meeste geïntegreerd in de maatschappij"

Bruce Vansteenwinkel (24) merkt op dat vooral LGBT-personen die zich als non-binair (red. mensen die zich niet herkennen in de opdeling man-vrouw) of trans (red. die zich niet identificeren met hun geboortegeslacht) identificeren nog elke dag discriminerende opmerkingen ervaren.

"Zelf ben ik als homo ook al een keer in elkaar geslagen omdat ik als man mascara droeg. Tot die dag had ik nog nooit ervaren hoe broos onze rechten eigenlijk wel zijn. In de wet is alles gelijkgeschakeld, maar in het dagelijkse leven lopen we altijd wel risico om uitgescholden of aangevallen te worden. We boksen nog elke dag op tegen de norm die alles wat niet hetero en cisgender (red. mensen die zich identificeren volgens hun geboortegeslacht) is, afkeurt", vertelt Vansteenwinkel.

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Tegelijkertijd besef ik ook dat ik meer gepriviligeerd ben dan bijvoorbeeld transpersonen van kleur. De witte homoman en de witte lesbische vrouw wijken het minst af van de norm en worden vaker gespaard van discriminatie dan al wie meer en extremer van de heersende norm afwijkt. Er is dus nog een grote weg af te leggen naar aanvaarding van de hele gemeenschap."

Alles begint bij het doorbreken van de heersende norm door de juiste informatie

Volgens Marieke Jochems, zakelijk verantwoordelijke van het Roze Huis, ligt er een grote taak bij de scholen om jonge kinderen te voorzien van de juiste informatie. In Nederland bijvoorbeeld is het bij wet verplicht om lessen rond genderdiversiteit te geven. Belgische scholen daarentegen mogen dat allemaal zelf inrichten. Omdat het niet bij wet verankerd is, wordt er heel weinig rond georganiseerd.

In België staan we écht nog achterop. Scholen hebben een grote taak om de hokjes rond seksualiteit en gender open te breken
Marieke Jochems

Dat is een gemiste kans, want op jonge leeftijd zijn kinderen en jongeren nog niet bevooroordeeld.  Het wordt écht tijd dat er op politiek niveau werk gemaakt wordt van een bindend leerplan rond die thema's. Wil men gelijke kansen niet enkel bij wet, maar ook sociaal-maatschappelijk verankeren, dan is dit mijn inziens de eerste stap", aldus Jochems. 

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ondanks dat er nog veel te winnen valt op vlak van gelijke rechten en respect voor LGBT's in het dagelijkse leven, zijn er ook al veel positieve evoluties gebeurd. "Mijn blik vooruit is positief", vertelt Fleur De Baerdemaker. "Ik ben een optimist en ik hoop vooral dat mensen in de komende jaren bereid zullen zijn om de oogkleppen af te leggen. Dan heb ik het vooral over de tolerantie naar trans- en non-binaire personen."

"We moeten dringend af van de heersende norm man/vrouw  en de vaste rolpatronen die daaraan vasthangen", vertelt Sem Lannau. "Of het nu gaat om seksuele voorkeur of genderexpressie: er is een breed spectrum waarin je je kunt begeven en dat brede spectrum zou de nieuwe heersende norm moeten worden. Dat is meteen ook waar wij als gemeenschap voor strijden op de jaarlijkse Pride."

De Antwerp Pride organiseert dit jaar wel nog andere initiatieven zoals bijvoorbeeld "trail of stories". Je kunt langs het traject van de Antwerp Pride grote foto's bewonderen. Ze vertellen het verhaal van iemand die belangrijk is voor de LGBTQ-gemeenschap. Voor meer informatie over hun programma: neem een kijkje op https://www.antwerppride.tv/.

Meest gelezen