Videospeler inladen...

Huisartsen signaleerden 2 weken geleden al meer besmettingen in Antwerpen, maar "geen reactie"

Twee weken geleden al deden huisartsen in het Antwerpse melding van een stijgend aantal besmettingen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, maar er kwam nooit een antwoord. Een van hen getuigt anoniem in "Terzake".

"We hebben daar geen duidelijk antwoord op gekregen van wat ermee ging gebeuren", getuigt de huisarts. "We hebben geen vraag tot extra informatie gekregen, waardoor we dat dan enkele dagen later hebben gemeld aan een aantal van de experts." Die experts hebben de informatie doorgespeeld aan de provincie, en toen is er wel gereageerd.

De huisartsen hebben vaak extra informatie over hun patiënten en kunnen helpen bij de opsporing van een bron van besmetting. Maar blijkbaar verloopt de communicatie met het Agentschap Zorg en Gezondheid stroef.

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Volgens epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) kunnen huisartsen nochtans een belangrijk rol spelen bij het in kaart brengen van een epidemie, net omdat zij vaak in nauw contact met hun patiënten staan.

Bekijk hieronder het gesprek met Pierre Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen