De Braziliaanse president wordt ervan beschuldigd "crimineel nalatig" te zijn geweest bij zijn aanpak van het coronavirus.
AFP or licensors

Braziliaanse vakbonden dienen klacht in tegen Bolsonaro bij Internationaal Strafhof voor aanpak van coronacrisis

Een groep vakbonden, die de Braziliaanse gezondheidswerkers vertegenwoordigen, hebben er bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) op aangedrongen om een onderzoek in te stellen naar de regering van president Jair Bolsonaro. Ze beschuldigen hem van misdaden tegen de mensheid in verband met zijn aanpak van de coronapandemie.

De groep diende maandag een klacht in bij de rechtbank. Ze beschuldigen de regering ervan “crimineel nalatig te zijn geweest bij de aanpak van het coronavirus”. Daardoor zou het leven van verschillende gezondheidswerkers, en bij uitbreiding de rest van de Braziliaanse bevolking worden geriskeerd.  De groep hoopt op de eerste rechtszaak ooit tegen een regering voor grootschalige dood en ziekte door een falende volksgezondheid.

Brazilië telt bijna 2,44 miljoen bevestigde coronabesmettingen en meer dan 87.000 sterfgevallen en heeft daarmee, na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden ter wereld.

De ziekenhuizen in Brazilië hebben moeite om de toevloed aan patiënten te verwerken. Zeker nu de besmettingen in het land opnieuw stijgen.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is opgericht in 2002 met de bedoeling om gerechtigdheid te bereiken voor de ergste misdaden in de wereld. Daaronder worden onder meer oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide gerekend. Het ICC is niet verplicht om deze klacht van de Braziliaanse vakbonden in overweging te nemen. 

President Bolsonaro heeft de coronapandemie altijd geminimaliseerd door het virus te vergelijken met een “kleine griep”. Hij viel de beslissingen van de lokale autoriteiten, die wel zwaardere maatregelen namen om de pandemie in te dammen aan, maar liep het virus wel zelf op.

Meest gelezen