Videospeler inladen...

Nog enkele nachten zichtbaar aan de hemel, daarna moet je 6.800 jaar wachten: komeet NEOWISE

Wie vannacht of morgennacht wakker blijft, kan mogelijk nog de komeet NEOWISE zien. Het is de helderste komeet die de aarde passeert sinds Hale-Bopp in 1997. Wie de komeet de komende nachten mist, heeft pech want de volgende passage is pas over 6.800 jaar.

De komeet NEOWISE is de komende nachten nog waarneembaar. Daarna is het voor duizenden jaren voorbij. NEOWISE is genoemd naar de satelliet die de komeet heeft ontdekt. “Een komeet wordt altijd genoemd naar de ontdekker en als dat geen persoon is, maar een satelliet, krijgt de komeet de naam van de satelliet”, verduidelijkt Koen Geukens van Volkssterrenwacht Urania.

“Een komeet is, simpelweg gezegd, een ‘vuile sneeuwbal’ van enkele kilometers groot die over het algemeen ver van de zon is. Dan zijn ze koud en zien we ze niet. Naarmate ze dichter bij de zon komen, warmen ze op”, legt Koen Geukens uit. “Het ijs verdampt en er komt een wolkje rond die vuile sneeuwbal en dat gaat licht weerkaatsen en wordt helderder en helderder. Dan wordt de komeet op aarde zichtbaar.”

Dat is wat de voorbije maanden gebeurde. De komeet was zo helder dat we ze met het blote oog konden zien. Het is de helderste komeet die de aarde passeert sinds Hale-Bopp in 1997. Maar de komeet wordt steeds minder zichtbaar en wie ze nog wil zien, moet zich haasten en krijgt nog een paar kansen. Maar de omstandigheden moeten dan wel meezitten, zegt Koen Geukens.

Je hebt een verrekijker nodig en je moet ook een heel mooi open donker zicht hebben op het noorden

Koen Geukens, Volkssterrenwacht Urania

“De komeet is de voorbije weken heel mooi zichtbaar geweest. Je kon met het blote oog ook de staart van de komeet zien, maar het wordt moeilijker en moeilijker. Het is niet meer zichtbaar met het blote oog, je hebt al een verrekijker nodig en je moet ook een heel mooi open donker zicht hebben op het noorden want het is laag boven de horizon, ergens onder de grote beer te zien.”

Wie de komeet de komende nachten mist, moet nog heel lang wachten op een nieuwe kans. De volgende doortocht is pas binnen 6.800 jaar. “Kometen draaien rond de zon. Maar NEOWISE is geen kortperiodieke komeet”, zegt Koen Geukens. “Dergelijke kometen hebben zo’n 5 à 6 jaar nodig om rond te draaien. NEOWISE komt van diep in de ruimte en heeft veel meer tijd nodig om zijn baan te doen.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen