Dit is een voorbeeldfoto.

Limburgse evenementensector roept om steunmaatregelen: “Laatste 20 procent omzet is herleid tot niets”

De nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad gisteren genomen heeft, komen hard aan bij de evenementensector in Limburg. Er heerst begrip, maar ook de vraag om steunmaatregelen. Van verplichte sluitingen is er namelijk nog geen sprake, hoewel het bijvoorbeeld voor feestzalen nog amper rendabel is om open te blijven. 

Vanaf morgen mogen er op evenementen die binnen plaatsvinden nog maximaal 100 bezoekers zijn. Voor evenementen die buiten plaatsvinden zijn dat 200 bezoekers. Trouwfeesten en recepties mogen dan weer maar bestaan uit 10 personen. Dat zijn ingrijpende maatregelen voor de sector. “Ik zie niet in hoe ik voor 10 personen mijn feestzaal moet openen”, zucht Tine Vandendriessche, uitbaatster van feestzaal La Jouissance in Gingelom. “Dat is niet rendabel.”

Vandendriessche hoopt dan ook dat de overheid haar zal steunen. “Ik hoop dat de overheid aan de ondernemers denkt. Met de regel van 10 lijkt het me onmogelijk om onze zaak open te houden, terwijl ik niets hoor van verplichte sluitingen en steunmaatregelen. De maatregelen zijn zo scherp omdat ze scherp moéten zijn, maar tegelijkertijd kunnen we niets doen.”

Zolang het virus niet onder controle is, zal ik geen evenementen meer organiseren. Ook niet met 100 bezoekers

Pierry Loverix, Gasthof Delicia in Riemst

Dieter Antheunis is zaakvoerder van licht- en geluidsbedrijf DDA Sound & Light in Paal-Beringen. Hij ziet de komende maanden somber in. “We merkten de laatste weken een stijging van kleine evenementen en initiatieven. Deze maatregelen blokkeren weer alles. Dit gaat onze kleine omzet tot quasi niets herleiden. Dat het grote werk er dit jaar niet is, heb ik al geaccepteerd. Maar wanneer de laatste 20 procent van je omzet ook nog eens verdwijnt, dan is dat nog veel erger.”

Zanger Luc Steeno zou een hele zomer lang elk weekend optreden in Gasthof Delicia in Riemst. Maximaal 200 bezoekers zouden naar het optreden kunnen komen, en er mocht niet gedanst worden, volgens de maatregelen dus. Maar toch besliste uitbater Pierry Loverix om alles af te gelasten. Hij deed dat nog vóór de beslissingen van de Veiligheidsraad bekendgemaakt werden. “Zolang het virus niet onder controle is, zal ik geen evenementen meer organiseren. Ook niet met 100 bezoekers. Een goede gezondheid is belangrijker dan een evenement kunnen bijwonen.” Dat is ook voor Loverix een zware hap uit de inkomsten. “Financieel is dat wel een hele aderlating”, zucht de uitbater van Gasthof Delicia. “Hoewel mijn evenementen niet doorgaan blijven de onkosten, die je investeert om alles volgens de coronamaatregelen te organiseren, gewoon doorlopen.”

Vergeet niet dat die bedrijven een half jaar lang hun omzet kwijt zullen zijn. Zelfs het meest gezonde bedrijf kan dat niet overleven

Johann Leten, Voka Limburg

Voka Limburg treedt deze en andere ondernemingen bij, en vraagt ook om steunmaatregelen voor de getroffen sector. “Ik denk dat we de solidariteit moeten laten leven”, vindt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “We moeten ervoor zorgen dat die bedrijven kunnen overleven. Daar zit heel veel menselijk kapitaal en kennis. Vergeet niet dat die bedrijven een half jaar lang hun omzet kwijt zullen zijn. Zelfs het meest gezonde bedrijf kan dat niet overleven.”

Hoewel ingrijpend zijn deze maatregelen broodnodig, vertelt biostatisticus Geert Molenberghs in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. “Nu massa-evenementen laten doorgaan, is fataal op dit moment. Hoe sneller je ingrijpt, hoe sneller je de maatregelen weer kan afbreken”, belooft de biostatisticus aan de UHasselt wel. “Als je één week vroeger kan starten met maatregelen, is de kans groot dat je tot drie weken vroeger er weer mee kan stoppen. Nu moeten we even investeren in onze gezondheid, maar óók in het behoud van onze economie, ondanks het feit dat er inderdaad een aantal pijnlijke beslissingen genomen zijn.”

Meest gelezen