© Zoonar.com/Orpheus - creative.belgaimage.be

Liveblog: Nederland raadt reizen naar provincie Antwerpen af, Parijs krijgt "code oranje" van onze regering

De Nederlandse regering raadt niet-essentiële reizen naar de provincie Antwerpen af. De regio Île-de-France in Frankrijk, inclusief Parijs, krijgt van onze regering "code oranje". Dat betekent dat "verhoogde waakzaamheid" geboden is. Er komt vanavond dan toch nog geen officiële avondklok in de provincie Antwerpen. Volg alle updates op de voet in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Île-de-France in Frankrijk, inclusief Parijs, krijgt van onze regering "code oranje"

In Frankrijk hebben nu ook twee zones kleurcode oranje gekregen. Dat staat te lezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Het gaat om Île de France, waartoe ook de hoofdstad Parijs behoort, en Pays de la Loire. In deze regio's is "extra waakzaamheid" geboden voor Belgen die erheen reizen. Wie eruit terugkeert, krijgt het advies (maar niet de verplichting) om zich te laten testen en in quarantaine te gaan.

De beslissing om de regio's als oranje aan te duiden komt er op basis van advies van experts omdat de coronacijfers er de hoogte ingaan, meldt woordvoerder Karl Lagatie. De rest van Frankrijk blijft voorlopig groen. Door of langs Parijs rijden op weg naar een andere bestemming, mag wel.

Bekijk de duiding die correspondent Frank Renout gaf in "Het Journaal Laat": 

Videospeler inladen...

Ook in Tsjechië zijn extra oranje zones toegevoegd: naast Praag kregen nu ook Strední Cechy, Jihovýchod en Moravskoslezsko oranje kleurcodes. Kroatië was tot nu toe helemaal oranje, maar wordt nu weer grotendeels groen. Enkel het Adriatisch gebied en het Continentaal gebied blijven oranje.

Wie terugkeert uit een oranje zone wordt aangeraden om in quarantaine te gaan en een coronatest te ondergaan. Voor wie uit een rode zone terugkeert is dat verplicht. Die zones blijven onveranderd.

Nederland raadt toeristische reizen naar de provincie Antwerpen af

De Nederlandse regering raadt niet-essentiële reizen naar de provincie Antwerpen af. Dat staat te lezen op de officiële website van de Nederlandse overheid

"In de provincie Antwerpen ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen veel hoger dan in de rest van het land en om deze reden neemt de lokale overheid extra maatregelen", staat daar nu te lezen. "De autoriteiten roepen op om niet naar de provincie Antwerpen te komen. Er is een avondklok ingesteld in de hele provincie tussen 23.30 uur en 6 uur."

"Voor de provincie Antwerpen geldt vanwege deze opleving van het coronavirus kleurcode oranje in het reisadvies. Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar de provincie Antwerpen inclusief de stad Antwerpen. Dus niet voor toerisme. U kunt wel door de provincie naar uw bestemming reizen als deze buiten het "oranje" gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken."

In "De wereld vandaag" op Radio 1 zei minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) eerder vanavond al dat onze noorderburen de provincie Antwerpen als een "oranje zone" zien. Dat betekent dat "alleen noodzakelijke reizen" zijn toegestaan.

“Behalve van mijn Nederlandse collega, die gezegd heeft dat Antwerpen een oranje zone is, heb ik nog geen berichten gekregen dat andere landen zich zorgen maken over het aantal besmettingen in België”, zegt Goffin nog.

Alleen in de Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - staan de knipperlichten voor België al op oranje. Daarnaast zijn de Nederlanders dus op hun hoede voor bezoeken aan de provincie Antwerpen. 

Minister Goffin heeft er ook geen weet van dat er landen zouden zijn die de grenzen voor mensen uit ons land zouden willen sluiten. Goffin sluit niet uit dat dit in de toekomst het geval kan zijn, maar het is volgens de minister te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen.

Psycholoog Koen Lowet: “Beter het bubbelprincipe duidelijk uitleggen dan te schermen met aantallen”

Psycholoog Koen Lowet toont zich in “Het Journaal Laat” kritisch voor de manier waarop de overheid de nieuwe coronamaatregelen heeft aangekondigd.

Hij geeft ook een goede tip om de nieuwe verstrengingen door te komen, op de lange termijn.

Videospeler inladen...

Hoe is de coronasituatie in Brussel?

“Brussel vaart een beetje blind”, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) over het aantal besmettingen in de hoofdstad. Was het een bliksemafleider, nadat in Antwerpen de lockdown light werd aangekondigd of zit er een serieuze grond van waarheid in deze vingerwijzing? “Terzake” ging kijken hoe er in Brussel getest wordt en vergeleek ook de cijfers met die van Antwerpen. 

Lees het volledige artikel:

Epidemioloog Pierre Van Damme is blij met avondklok in Antwerpen

Dat de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx heeft besloten om vanaf morgen een avondklok in te voeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vindt epidemioloog Pierre Van Damme een goede zaak. Hij geeft toe dat het een harde maatregel is, maar vindt het een noodzakelijke maatregel, naast de federale maatregel om de sociale contactbubbel tot 5 te beperken.

Lees meer in dit artikel:

Populair vakantie-eiland Madeira voert mondmaskerplicht in

Op het populaire Portugese vakantie-eiland Madeira is vanaf 1 augustus het dragen van een mondmasker in het openbaar verplicht, zo hebben de plaatselijke autoriteiten bekendgemaakt. Madeira wordt daarmee de eerste regio van Portugal die een dergelijke maatregel tegen het coronavirus invoert.

Tot nu toe gold er enkel een mondmaskerplicht op publieke gesloten plaatsen en in het openbaar vervoer. Kinderen jonger dan tien jaar en mensen die moeilijkheden ondervinden bij het dragen van een mondmasker zijn van de nieuwe maatregel vrijgesteld. Die was eigenlijk voor het begin van september gepland, maar werd vervroegd.

Het "bloemeneiland" is erin geslaagd het aantal coronagevallen laag te houden. Tot nu toe zijn er 105 infecties gemeld. Sinds zaterdag zijn er geen nieuwe gevallen bekend. Reizigers moeten bij aankomst een negatieve test kunnen voorleggen of zich daar laten testen.

De steenweg N5, aflevering 2: tevreden bioboeren zien door corona hun omzet stijgen

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. In deze vijfde week verkennen we de N5. Die loopt vanuit de hoofdstad Brussel langs Charleroi naar het zuiden tot aan de grens met Frankrijk. Vandaag zijn we te gast in Genappe in een artisanale bakkerij en gaan we langs bij een aantal bioboeren. En wat zien we? Overal meer omzet:

Videospeler inladen...

Ronde van Frankrijk start volgend jaar vroeger om overlapping met Olympische Spelen te vermijden

Het wielerseizoen 2020 moet eigenlijk nog uit de startblokken schieten, maar de Internationale Wielerunie UCI komt nu al met de kalender van WorldTour-koersen voor 2021 op de proppen. Belangrijke aanpassing: de Tour wordt vroeger op gang geschoten, zodat alle deelnemers van de Tour ook kunnen meedoen aan de Spelen in Tokio.

Lees meer in dit artikel:

Voetbalsupporters willen voetbalwedstrijden gratis op tv

Waar en wanneer er weer gevoetbald zal worden in ons land, blijft door het nukkige coronavirus onzeker en onduidelijk. Wat wel vaststaat, is dat de voetbalsupporters nog een tijdje in de wachtzaal zullen moeten blijven zitten. Belgian Supporters klopt dan ook aan bij de rechtenhouders.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen