Najib Razak
AFP or licensors

Maleisische ex-premier schuldig bevonden in eerste proces gelinkt aan "grootse fraudezaak ooit"

In Maleisië, in Zuidoost-Azië, is de ex-premier Najib Razak schuldig bevonden aan corruptie in een eerste proces, dat gelinkt is aan een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis. Hij is veroordeeld tot 12 jaar cel. Razak zou miljarden aan overheidsgeld hebben ontvreemd en witgewassen. Tegen de man lopen meer dan 40 aanklachten. De ex-premier heeft laten weten dat hij in beroep zal gaan tegen deze uitspraak. 

"Na onderzoek van alle bewijzen in dit proces, oordeel ik dat de aanklager met succes argumenten heeft aangeleverd om deze zaak hard te maken", dat zei Mohamad Nazlan Mohamad Ghazali, rechter van het Hooggerechtshof in de hoofdstad Kuala Lumpur.

In de rechtzaal luisterde Razak onbewogen naar de uitspraak van de rechter. De 67-jarige ex-premier werd veroordeeld tot 12 jaar cel.  Ook moet hij een boete van 210 miljoen ringgit (42 miljoen euro) betalen. 

Razak is schuldig bevonden in een eerste van vele processen die tegen hem lopen in het corruptieschandaal rond het Maleisische staatsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Het gaat om een dossier van ettelijke miljarden dollars. Het wordt daarom een van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis genoemd en heeft vertakkingen tot in Hollywood. 

(Lees verder onder de foto)

Najib Razak

Handtassen ter waarde van 11 miljoen euro

Najib Razak wordt ervan beschuldigd dat hij  het staatsfonds 1MBD heeft leeggeroofd.  De voormalige premier heeft honderden miljoenen voor zichzelf gehouden. Agenten troffen in zijn appartement ook zakken vol met cash geld aan. Ze vonden er onder meer 12.000 juwelen, horloges en 567 handtassen. Alleen al de waarde van de handtassen, van het luxe merk Hermès, bedroeg zo'n 11 miljoen euro. Razak besteedde het geld ook aan peperdure schilderijen van Picasso en Monet. 

Geld naar Hollywoodfilm "The wolf of Wall Street"

Ook enkelen van zijn naaste medewerkers staan terecht, bovendien is zijn stiefzoon betrokken partij. Die laatste zou een deel van het verduisterde geld gebruikt hebben voor de financiering van de Hollywoodfilm "The wolf of Wall Street" van regisseur Martin Scorsese. De film gaat, om bij het thema te blijven, over een frauduleuze beursmakelaar, die vertolkt wordt door acteur Leonardo DiCaprio. Ook de bank Goldman Sachs kwam in opspraak in deze affaire.

Razak houdt onschuld vol

Razak heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens hem is hij het slachtoffer geworden van onbetrouwbare bankiers. Het is een "politieke  afrekening" volgens de ex-premier.

Razak heeft  laten weten dat hij in beroep zal gaan tegen deze uitspraak. Maar de ex-premier is de spil in verschillende processen. Hij moet zich verdedigen tegen in totaal 42 aanklachten. 

(Lees verder onder de foto)

Najib Razak
AFP or licensors

Critici vrezen geen eerlijk proces

Nadat het corruptieschandaal bekend werd, was het ongenoegen onder de Maleisiërs groot. Razak leidde al sinds 2009 de regering. Maar de coalitie onder leiding van Razak behaalde een verkiezingsnederlaag in 2018.

Toch is zijn partij, als onderdeel van een andere coalitie, recent weer aan de macht gekomen. Critici vrezen dat deze machtswissel invloed zal hebben op deze zaak en er geen eerlijk proces zal komen tegen de ex-premier. 

Najib Razak, zijn vrouw en  prins Albert van Monaco

Meest gelezen